Antena Căutare

Vezi ce alimente contin prea multa sare!

Doua treimi din cantitatea totala de sare consumata este „ascunsa" in alimentele pe care le mancam aproape zilnic, cum ar fi unele „gustari", painea si branza, avertizeaza un comunicat recent al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Unele lanturi de restaurante fast-food si alte restaurante au in oferta zilnica produse bogate in sare, grasimi si zahar. Din pacate, consumatorii nu au posibilitatea de a controla aproximativ 20% din aportul de sare. De fapt, la ora actuala, consumatorului ii este foarte greu sa precizeze cantitatea de sare ingerata zilnic. Aceasta in conditiile in care, potrivit comunicatului OMS pentru Regiunea Europei, reducerea aportului zilnic de sare este prima conditie pentru a diminua riscul bolilor cardiovasculare.

Sodiul este indispensabil bunei functionari a organismului. Totusi, in majoritatea tarilor europene se inregistreaza un consum exagerat de sare. Aceasta este una dintre explicatiile ravagiilor pe care le fac bolile cardiovasculare printre europeni. Astfel, in 2008, bolile cardiovasculare erau responsabile de 42% dintre decesele consemnate in regiunea europeana. De altfel, consumul de sare este considerat unul dintre principalii factori de risc al bolilor nontransmisibile, in special al bolilor cardiovasculare.

Potrivit studiului care sta la baza acestui comunicat al OMS, consumul mare de sare provoaca cresterea tensiunii arteriale la toate grupele de varsta: in principal, copiii sunt sensibili la gustul sarat, ceea ce poate deveni mai tarziu un obicei de a manca foarte sarat. Daca tensiunea arteriala peste valorile normale debuteaza inca din copilarie, cu certitudine se va continua la maturitate, acesti hipertensivi fiind primele victime ale bolilor de inima la varsta a treia.

Studiile efectuate la nivel mondial arata ca reducerea la jumatate a aportului de sare ar putea diminua cu 24% frecventa accidentelor vasculare cerebrale si cu 18% pe cea a bolilor coronariene. Aportul de sare recomandat zilnic este de 5 grame pentru adulti.

Articolul continuă după reclamă

In ultimii ani, numeroase programe si strategii de reducere a aportului de sare se deruleaza in tarile europene, vizand industria alimentara, principala furnizoare de preparate cu continut mare de sare: produsele din carne, painea, branzeturile.

In Uniunea Europeana, doar 11 tari au acceptat reducerea aportului de sare cu 16% intre 2008 si 2012. Printre programele cele mai eficiente de reducere a consumului de sare derulate in Regiunea OMS Europeana sunt cele derulate in Finlanda si Marea Britanie.

In 1996, responsabili din domeniul sanatatii si cercetarii medicale din Marea Britanie au constituit grupul CASH (Consensus Action on Salt and Health). Acesta a reusit sa contribuie la scaderea aportului de sare practicat de producatorii industriali de alimente. Astfel, s-a obtinut o reducere cu aproximativ 30% a cantitatii de sare din unele alimente, iar etichetele indica foarte clar continutul de sare, permitand consumatorului sa fie avizat atunci cand decide asupra unui aliment sau altul.

In Finlanda, proiectul Carelie du Nord, lansat in urma cu 30 de ani, beneficiaza de recunoastere internationala gratie reducerii riscului cardiovascular, in special al hipertensiunii prin reglarea consumului de sare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza a mortalitatii la nivel global, iar in 80% dintre cazuri acestea duc la decese in tarile cu venituri scazute sau medii.

Citeste si Jurnalul National!

FOTO: stippy.com

Cum sa-ti pastrezi concentrarea la locul de munca... Afla ce trebuie sa faci cand bebelusul plange fara motiv!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x