- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Murele se culeg toamna - in general, se coc in perioada iulie-octombrie - cand fructele au culoarea neagra si se desprind cu usurinta de tulpina. Indiferent ca faci un desert, o crema sau un suc, alege murele de culoare aprinsa, stralucitoare, bine coapte, cu pielea si miezul ferme, fara parti decolorate. Mult apreciate pentru aroma lor unica, murele pot fi folosite singure sau in combinatie cu alte fructe de padure, pentru a prepara diferite prajituri, dulceata, gem, jeleu, uneori, chiar si vin.
Spuma de mure
Ingrediente: 250 g mure, 50 g zahar, sucul de la ½ lamaie, 8 g gelatina pudra, 80 ml frisca, 1 albus de ou
Preparare: Se spala murele, apoi se fierb la foc mic impreuna cu zaharul si sucul de lamaie pana cand zaharul este complet dizolvat. Separat, intr-un castron, se amesteca gelatina cu putina apa, se incalzeste pentru a se dizolva, apoi se adauga peste mure si se amesteca. Se prepara un piure de mure in mixer sau blender si se strecoara printr-o sita foarte fina. Se bat bine frisca si albusul de ou. Peste mure se adauga mai intai frisca, apoi albusul, cu grija, pentru ca frisca si albusul sa nu se dezumfle.
Shake de mure
Ingrediente: 180 ml lapte condensat, 350 g mure.
Preparare: Se pun ingredientele intr-un robot si se mixeaza. Poti servi imediat sau dai preparatul la congelator, sa fie mai racoritor. La fel de bun este shake din mure si iaurt. Cand servesti, mai poti adauga alte fructe de padure si frisca.
Prajitura cu mure
Ingrediente: 500 g mure, 250 g faina, 100 g nuca macinata, 4 oua, 100 g + 120 g zahar, putina sare, 200 g unt, coaja rasa si putin din zeama unei lamai, 1 lingura de gris.
Preparare: Faina, nuca macinata, untul rece taiat cubulete, 4 galbenusuri, sarea, coaja de lamaie si 100 g zahar se amesteca, se formeaza o bila, se inveleste in folie transparenta si se tine la frigider o ora.
Apoi se intinde aluatul intr-o tava captusita cu hartie de copt, se da la cuptor 15 minute. Se scoate si peste aluat se pun murele date prin lingura de gris. Se mai baga la cuptor pentru inca 15 minute. Albusurile se bat spuma tare cu 120 g zahar si cu putina zeama de lamaie; spuma se pune apoi peste prajitura. Se introduce in cuptor pentru inca 20-25 min, la foc foarte mic, pana se usuca bezeaua.
Inghetata de mure
Ingrediente: 2 albusuri, un praf de sare, 200 g zahar pudra cu aroma de vanilie, coaja rasa si zeama de la 1 lamaie, 140 g iaurt gras, 600 g mure inghetate.
Preparare: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga o lingurita zeama de lamaie si se mai bat un minut. Se adauga, treptat, zaharul pudra, mixand pana se topeste zaharul. Se adauga la albusuri coaja rasa si restul de zeama de lamaie, iaurtul si se mixeaza.
Se pun murele in blender, deasupra se toarna amestecul cu albusuri si se mixeaza totul pana cand murele s-au zdrobit si a iesit o pasta omogena. Se tine pasta la congelator doua ore. Se scoate inghetata din congelator, se mixeaza, se mai da la congelator inca 3 ore, pana cand se intareste, apoi se serveste.
Smoothie cu mure si pepene galben
Ingrediente: 2 cesti de mure inghetate, 2 cesti de pepene galben (proaspat sau de la congelator), 1/2 ceasca de zahar.
Preparare: Se pun murele in masina de preparat smoothie, se adauga pepenele galben si zaharul. Se amesteca circa 45 de secunde, apoi se toarna in pahare si se serveste.
sursa: revista Felicia
foto: motherearthnews.com
Bucataria Thailandeza: produsele esentiale...