Atunci când se vinde o oaie pentru carnea sa, este important că această să fie tânără. Bucătarii spun că cea mai bună pastramă se obţine de la oile sterpe, tineretul ovin de minimum un an sau batali, berbec castrat ori oaie, cu vârsta de până la doi ani. Odată cumpărată, se sacrifică oaia, se jupoaie, iar carnea se lasă la rece cel puțîn o noapte, timp în care carnea se va strânge și se va întări pentru a deveni numai bună de preparat.
Găsești, mai jos, trei dintre cele mai populare rețete de pastramă de oaie:
Pastramă de oaie cu vin, usturoi și cimbru, ținută la maturat
Ingrediente:
- 1 kg pulpă de oaie
- 1 căpățână de usturoi
- 3 linguri de oțet
- 300 ml vin alb
- sare
- oregano
Spălăm bine pulpă, o tranșăm, o crestam cu cuțitul, punem sare, oțet și apă și lăsăm 2-3 ore la rece. Apoi curățăm usturoiul, îl spălăm și îl zdrobim cu aparatul de usturoi.
Într-o cratiță punem ulei, pulpă, usturoiul, turnam vinul deasupra, condimentam cu oregano și sare după gust. Acoperim cratiță cu o folie și o dăm la cuptor pentru o ora. Adăugăm apă dacă este necesar că să fiarbă bine. Când pulpă se rumenește scoatem cratiță din cuptor. Scoatem carnea pe un platou și servim pulpă caldă. Rețetă preluată din publicația adevarul.ro.
Pastramă de oaie în baiț
Ingrediente:
- 2 kg carne de oaie,
- 4 căpățâni de usturoi,
- 2 lingurițe de sare,
- 2 lingurițe de piper,
- 1 linguriță de boia,
- 1 linguriță de cimbru,
- 1/2 pahar de vin alb
Tăiem carnea în porții potrivite, subțiri de aproximativ 1 cm. Separat, preparam condimentele, făcând o pastă din usturoi pisat, piper, sare, cimbru, boia. Amestecăm bine toate condimentele.
Cu pastă obținută masăm bucățile de pastramă pe toată suprafață, până se îmbibă de condimente și usturoi. Punem bucățile de pastramă una peste altă într-un ceaun și le stropim cu puțin vin alb.
Înfășuram ceaunul în folie de plastic sau îl acoprim bine, că să nu dea miros, și ținem pastramă la frigider 5-7 zile. Dacă avem un beci răcoros, pe timpul nopții o putem agață la uscat acolo.
Peste câteva zile, pastramă este fragedă.
Pregătim pastramă la grătar sau în tigaie de teflon, pe aragaz sau pe plită. Deoarece carnea s-a macerat în vin și condimente, a devenit fragedă și gustoasă. Rețeta aparține publicației retete-gustoase.ro.
Pastramă de oaie în sos iute
Ingrediente:
- pastramă de oaie
- un borcan de sos iute de gogoșar
- un pahar de vin
- 5-6 căței de usturoi
- cimbru
- legume uscate ardelenești
- 50 ml ulei
- apă
Pastrama se porționează în bucăți mici.
Ungem tigaia cu ulei, adăugăm bucățile de pastramă , adăugăm usturoiul feliat, puțîn cimbru, vinul și completăm cu apă, astfel încât să acoperim complet carnea. Condimentam cu sare ( dacă pastramă nu este suficient de sărată ) și cu legume uscate ardelenești. Lăsăm să fiarbă la foc mic, până scade zeamă aproape complet.
Adăugăm pastă de gogoșar , amestecăm și mai lăsăm pe foc cca 10 minute ( sau mai mult, dacă pastramă nu este fiartă suficient ). Se servește cu mămăliguță caldă. Rețeta aparține site-ului bucataras.ro.