De-a lungul timpului, au apărut tot felul de mituri cu privire la ciocolată, cele mai cunoscute dintre ele fiind legate de apariţia coşurilor şi a cariilor dentare. Ei bine, aceste zvonuri au fost dezmințite de nutriționiști.
Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei și nu duce la apariția cariilor. Dimpotrivă, înaltul său conținut energetic o transformă într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată.
Să fie adevărat că îngrașă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă se consumă moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită și consumul energetic al organismului.
Reţetă video! Învaţă să faci cheesecake japonez, o prăjitură simplă, din trei ingrediente banale
Favorizează apariția acneei? Experții în nutriție afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali sau de tip genetic. Nu s-a dovedit științific o relație între apariția coșurilor și consumul de ciocolată.
Ciocolata reprezintă un "viciu" pentru multe persoane
Provoacă apariția cariilor? Deși consumul de alimente și băuturi care conțin zaharuri este asociat, în general, cu apariția cariilor, această relație nu este directă, pentru că intervin alți factori precum textura alimentelor și aderența. O bună igienă bucală poate preveni apariția cariilor.
Generează dependență? Nu s-a putut demonstra științific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependență față de ciocolată, ar trebui să se consume cantități imense zilnic.
Reţetă foarte simplă: Cum să pregăteşti o ciocolată de casă deliciosă, cu doar două ingrediente
Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alți acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menținerea nivelurilor 'colesterolului bun'.
Conține cafeină? Prezența cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deși este din aceeași familie cu cafeina, are o putere de stimulare puțin semnificativă.
Sursa: agerpres.ro