Cum se prepară ce mai bune plăcinte ”poale-n brâu”, după rețeta bunicii

 

Turul României în bucate ne răsfaţă astăzi toate simţurile. Am fost la masă pe tărâmuri moldoveneşti, în Bohotin. Acolo, din când în când, româncele îşi pun poalele în brâu şi se apucă de frământat brânzoici. Aşa se numeşte cel mai iubit desert. Nu fac niciodată una, două, ci tăvi întregi, pe care le rumenesc apoi în cuptorul satului.

Ingrediente poale-n brau sau, la fel de popular, branzoaice:

Aluat (16 bucati)

500 g faina

25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata )

150 ml lapte

80 g unt

2 oua

60 g zahar

un praf de sare

o lingurita coaja rasa de lamaie

o lingurita coaja rasa de portocala

Umplutura

450 g branza dulce de vaci (sau urda,bine scursa)

120 g zahar

1 ou mare

un praf de sare

vanilie(1 lingura esenta sau zahar vanilat)

un ou pentru uns

zahar pudra pentru decor

Vezi aici modul de preparare al Poalelor in brau / branzoiace:

Intai ne ocupam de aluat.Cernem faina intr-un bol,adaugam coaja rasa de lamaie si portocala (am pus de la borcan,aici retea),facem o gropita in mijlocul ei punem drojdia amestecata cu o lingurita de zahar si 3-4 linguri de lapte (din cantitatile date).

Lasam 10 minute deoparte sa se activeze drojdia si,intre timp batem ouale cu zaharul si praful de sare,adaugam laptele si untul topit caldut(nu fierbinte).

Turnam compozitia in bol si framantam 10 minute.Trebuie sa obtinem un aluat moale dar nelipicios.Acoperim bolul si lasam aluatul sa creasca timp de o ora la loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Vezi aici detaliile pas cu pas ale retetei de poale-n brau: https://retetefeldefel.ro/branzoaice/



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI