- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
- Rețetă medie
- Gata în 100 minute
- Porții 8
Noi spunem că un pui umplut la cuptor cu legume și mirodenii, incredibil de delicios, îi va bucura și impresiona pe toți cei prezenți la masă. Acoperit cu unt și umplut cu legume și ierburi aromatice, acest pui devine plin de savoare. Pielea este suficient de crocantă, iar carnea este fragedă și suculentă. Servește-l cu piure de cartofi și sos de afine pentru un festin de familie spectaculos și ușor de făcut.
Puiul umplut la cuptor este o alegere minunată pentru mesele în familie, dar este și o variantă foarte practică deoarece dacă îți rămâne carne, o poți refolosi zilele următoare în rețete diverse de la sandwichuri diverse până la salate cu pui.
INGREDIENTE PENTRU PUI UMPLUT LA CUPTOR
- Morcovi
- Zucchini
- Roșii
- Ciuperci
- Ardei
- Ceapă
- Usturoi
- Rozmarin
- Cimbru
- Ghimbir
- Boia dulce
- Ulei de măsline
- Lămâie
- Sare și piper
MOD DE PREPARARE PENTRU PUI UMPLUT LA CUPTOR
Primul pas este pregătirea puiului ce urmează a fi umplut. Se toacă fin usturoiul, rozmarinul şi cimbrul. Într-un bol mic amesteci verdeaţa tocată cu boiaua dulce, ghimbirul, o lingură de ulei de măsline, sare şi piper după gust, pentru a face marinata cu care vei unge puiul. Cu o pensulă de bucătărie, ungi puiul întreg cu marinata, atât în interior, cât şi la exterior.
Puiul se lasă la odihnit până când se pregătesc ingredientele pentru umplutură. Se toacă morcovii, dovleceii, roșiile, ciupercile, ardeiul, usturoiul și ceapa și se pun la călit în puţin ulei, 5-6 minute. Asezonezi cu sare, piper și ghimbir, după gust. Umpli puiul cu acest amestec şi-l aşezi în tavă sau într-un vas antiaderent cu capac, lângă care ai adăugat câteva felii de lămâie și roșii. Dacă simți că mai este nevoie poți presăra deasupra sare şi piper, torni ulei şi apă în tavă, după care acoperă tava cu o folie de aluminiu.
Lași puiul umplut la cuptor, la foc mic, 40-50 de minute (175 grade Celsius). Îndepărtezi folia sau capacul şi mai laşi puiul 30 de minute, stropindu-l din când în când cu sosul din tavă. Scoate vasul cu puiul umplut din cuptor și lasă-l să stea la temperatura camerei cel puțin 15 minute înainte de servire (puiul încă se gătește treptat de la căldura reziduală).
TRUCURI DE GĂTIT PENTRU PUI UMPLUT LA CUPTOR
- Un sfat important de reținut este că umplutura pe care o pregătim trebuie lăsată să se răcească înainte de a o pune în interiorul puiului.
- Umplutura pentru pui se introduce prin gât. Atenție, nu umple prea mult puiul, deoarece compoziția se va extinde în timpul gătirii.
- Este de preferat să ungi puiul cu sosul din tigaie la fiecare 20 de minute pentru a favoriza rumenirea și pentru a infuza cărnii mai multă aromă.
Umplutura din legume și mirodenii adaugă aromă și savoare și împiedică carnea să se usuce în interiorul puiului, iar carnea de pui adaugă la rândul ei o aromă savuroasă legumelor din interior.
(P) Delicii Tradiționale Românești: Cozonac, Lapte și Făina Manitoba în Bucătăria Autentică...