Pentru că mâncarea sănătoasă și gustoasă este promovată intens în prezent, gospodinele încearcă să facă tot ce se poate acasă din ingrediente naturale. Printre preparatele care nu lipsesc din cămara bucătăreselor sunt zacusca, dulceața, compotul, bulionul, chiar și borșul.
Deși unele rețete sunt realizate cu ușurință la domiciliu, altele pot da mari bătăi de cap. Borșul este folosit, încă de foarte mult timp, pentru a da un gust acrișor ciorbelor. Unele gospodine aleg să acrească mâncarea cu smântână sau lămâie pentru că borșul nu iese întotdeauna așa cum și-ar fi dorit ele.
Iată o rețetă tradițională veche de borș cu ajutorul căreia nu poți da greș. Mai mult, nu va mai fi nevoie să cumperi niciodată borșul din magazin sau alte plicuri care îl pot înlocui pentru acrirea ciorbei.
Rețetă tradițională veche de borș pentru gospodine. Care sunt pașii
Pentru un borș ca la bunica acasă este necesar să se țină cont de următorii pași importanți. Astfel, un borș adevărat de casă se face doar din mălai și tărâte, fără drojdie. În Moldova acest proces se numește „cum se umple borșul”, potrivit savoriurbane.com.
Ingredientele pentru borșul de casă fără huște
Rețeta tradițională veche asigură circa 3,5 L de borș acru și gustos. Iată care sunt ingredientele pentru acest preparat de la zero, fără :
- 150 g tărâțe de grâu;
- 150 g mălai de porumb;
- 15 g zahăr tos (opțional - pentru accelerarea fermentației);
- câteva crenguțe de cimbru uscat;
- o felie mare sau 2 mai mici de pâine prăjită (puțin mai arsă), care va fi folosită în loc de drojdie;
- o crenguță de vișin;
- o crenguță de leuștean;
- aproximativ 5 L de apă.
Mod de preparare borș de casă
Tărâțele, mălaiul și zahărul se cântăresc, iar mai apoi pot fi adăugate într-un bol pentru a se turna pe ele 500 ml de apă caldă (40° C). Se amestecă foarte bine până ajunge la omogenizare, iar după se acoperă cu o folie vasul.
Apoi, gospodinele pot pune la fiert 5 L de apă, dar nu înainte de a alege recipientul în care vor să facă borșul. Adesea, se folosesc putină de lemn sau vase ceramice cu gatul mai înalt pentru acest preparat, potrivit sursei citate.
Se mută amestecul de tărâțe cu mălai în vasul cel mare, ca mai apoi să se pună crenguțele de cimbru uscat care dau aromă borșului. Peste cimbru se adaugă cele două felii de pâine prăjită. Următoarele ingrediente adăugate sunt: leușteanul și crenguțele de vișin.
Apa trebuie să ajungă la temperatura de aproximativ 95° C, după ce a fost fiartă. Pentru a nu crăpa borcanul, bucătăresele trebuie să îl așeze pe o tavă metalică sau pe un suport din metal. Se toarnă în două sau trei etape apa fierbinte în vas cu ajutorul unei pâlnii, ca mai apoi să se amestece bine cu o lingură de lemn.
La final, borcanul trebuie acoperit cu un bol sau o farfurie și învelit într-o pătură groasă. Acesta trebuie lăsat într-un loc cald timp de două sau trei zile. După ce s-a acrit, borșul se strecoară și se pune în sticle la frigider.
Trebuie sau nu ținut ketchup-ul la frigider? Puțini știu răspunsul corect...