Tofu nu mai e la modă, acum seitanul este noua carne a vegetarienilor! Bogat în proteine, se face exclusiv din apă şi făină. De curând, a fost introdus şi în meniurile restaurantelor de la malul mării. Chiar şi carnivorii declaraţi au fost cuceriţi de gustul lui.
Seitanul este un preparat popularizat in Occident de asiatici (chinezi si japonezi in special) in ultimile decenii. El se mai numeste carne vegetariana si se face din gluten de grau. Intrucat are textura si consistenta carnii, a castigat mult in popularitate in randurile vegetarienilor odata cu raspandirea vegetarianismului si in vest.
De fapt, glutenul nu are nici un gust. Gustul e dat in totalitate de condimentele care se adauga in gluten, la framantare, si in zeama in care va fierbe. Deci puteti obtine orice gust doriti – nu va trebuie decat putina imaginatie.
Seitanul este foarte recomandat tuturor celor care doresc sa devina vegetarieni. Este o sursa importanta de proteine si aduce varietate in alimentatie. Poate fi folosit la gatit si de persoanele care tin post (crestinesc).
In India glutenul este folosit in special in statele mai apropiate de China. Stiu cu siguranta ca in Bengal se foloseste de cel putin 200 de ani daca nu chiar mai mult pentru ca este mentionat un fel de mancare pe baza de gluten in cartea Mejda, scrisa de Sananda Lal Ghosh, fratele lui Paramhansa Yogananda, carte in care sunt descrise multe intamplari din copilaria si adolescenta lui Yogananda. Yogananda avea chiar o reteta a lui, din gluten cu cartofi pe care o numea carne vegetala.
Cel mai urât mirositor fruct costă cât o mașină! Ce îl face atât de valoros...