Cele mai scumpe alimente din lume sunt cele de care mulți dintre noi nici n-am auzit vreodată.
Delicatesele au ajuns să se vândă la prețuri exorbitante din cauza unor combinații de factori precum: raritatea naturară, tradițiile popoarelor, cererea înaltă din partea clienților exclusiviști, dar și complexitatea procesului de producție.
Iată care sunt unele dintre cele mai scumpe alimente din lume și cum au ajuns să facă parte din categoria de lux!
Cele mai scumpe 10 alimente din lume
Potrivit Elite Readers, oamenii rămân surprinși să afle că nicio masă la restaurantele locale nu reprezintă nici măcar o fracțiune din prețul produelor aflate în lista de alimente pe care au întocmit-o.
Iată cum arată topul celor mai scumpe 10 alimente la nivel mondial!
10. Șunca uscată iberică
Acest aliment este cunoscut și sub numele de Jamon Iberico și este cea mai scumpă șuncă din întreaga lume. Șunca uscată iberică este produsă în Spania, iar pentru un singur kilogram oamenii plătesc suma de 392 de dolari.
9. Friptura japoneză Wagyu
Delicatesa japoneză este una dintre cele mai savuroase gustări de pe planetă. Gătită cu o aromă demențială ofertă de un unt specific face ca friptura să se vândă cu suma de 450 de dolari pe kilogram.
8. Brânza Moose
Originară din Suedia, brânza din lapte de elan pregătită în ferma Mose House, este considerată cea mai scumpă brânză pentru că un singur kilogram ajunge să se vândă cu suma de 1 074 de dolari.
7. Puiul Ayam Cemani
Găsit doar în Indonezia pentru că guvernul țării nu dorește să riște exportarea produsului din cauza gripei aviare, puiul Ayam Cemani se vinde cu suma de 200 de dolari pe kilogram.
6. Sofranul
Sofranul este un condiment care se culege doar cu mână într-o anumită perioadă din an. Acesta este considerat a fi cel mai scump ingredient alimentar, un singur kilogram ajungând să se vândă cu un preț între 100 și 400 de dolari, mai ales că acesta este echivalent cu 300 000 de flori.
5. Trufele albe
Pe continentul European, trufele albe se vând cu suma de 2 100 de dolari per kilogram, fiind luate în calcul condițiile necesare pentru cultivarea acestora.
4. Supa de cuib de pasăre
Extrem de cunoscută în bucătăria chinezească, această supă are un preț de 3 000 de dolari per kilogram, acest lucru datorându-se faptului că peste 90% din supă conține salivă de pasăre.
3. Cafeaua Kopi Luwak
Populară în Indonezia, Filipine și în sudul Indiei, cafeaua Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lume care se vinde cu suma de 1 200 de dolari per kilogram. Cafeaua se obține din boabele care au fost ingerate de un animal și care au fost eliminate prin ecremente.
2. Ciuperci Matsutake
Ciurpercile sunt considerate printre cele mai rare delicatese ale lumii, prețul unui singur kilogram ajungând la suma minimă de 600 de dolari.
1. Caviarul Albino
Cel mai scump aliment din lume, potrivit sursei citate anterior, costă 9 100 de dolari per kilogram și este compus din icre de sturion, pește care se găsește de cele mai multe ori în Marea Caspică.