Cu ocazia Zilei Naționale a Franței ne-am gândit să va propunet un top 5 rețete franțuzești pentru a putea sărbători cu adevărat această zi important.
1 Burger franțuzesc
Ingrediente:
• Piept de rată – 3 buc
• Raclette fondue – 6 feliuțe
• Ceapă roșie – 3 buc
• Gălbiori – 300 g
• Unt – 25 g
• Felii Camembert– 4 felii
• Ulei de măsline – 1 lingură
• Cimbru uscat – ½ linguriță
• Vin alb demisec – 40 ml
• Salată creată – 8 frunze
• Sirop fructe de pădure – 4-5 linguri
• Vin roșu – 50 ml
• Roșie – 1 buc
• Chiflă de hamburger – 4 buc
• Gălbenuș de ou – 2 buc
• Sare și piper – după gust
Mod de preparare:
• Eliminați grăsimea de la 2 piepti de rată – păstrați grăsimea de la un singur piept;
• Tăiați-le cuburi;
• Băgați-le în mașînă de tocat carne (Ankarsrum) și tocați-le;
• Amestecați-le cu sare și piper;
• Tăiați feliile de Raclette în bucăți egale și închideți-le în interiorul burgerilor;
• Pregătiți burgerii pe grătar (se servesc mediu) cca 2-3 min pe fiecare parte și lăsăți-i la odihnit 5-10 min;
• Ungeti chiflele cu gălbenușul de ou și lăsăți-le în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade pentru 3-4 minute până se rumenesc;
• Puneți ulei de măsline și unt în tigaie;
• Tocați usturoiul mărunt;
• Trageți gălbiorii în tigaie cu sare, piper, cimbru și usturoi și stingeți cu vinul alb;
• Tăiați ceapă roșie julien;
• Căliți-o în puțîn unt și puneți apă deasupra – lăsăți-o să fiarbă, iar în momentul în care a scăzut apă, turnați siropul peste și dați focul mai mic, lăsând-o sa se caramelizeze ușor;
• Așezați carnea pe chiflă;
• Peste această puneți ceapă caramelizată și felia de brânză Camembert;
• Adăugați gălbiorii peste, rondelele de roșie și salată creată;
• Serviți cu cartofi prăjiți.
2 Supă franțuzească de pește
Ingrediente :
• 3 linguri ulei măsline
• 1 ceapă tocată
• 1 ardei roșu tocat
• 2 morcovi tăiați cuburi
• 1 linguriță ierburi de Provence[rozmarin , cimbru , măghiran , oregano ]
• 1/2 linguriță piper
• 1 ceașcă vin alb
• 3 roșii tocate [ fără peliță ]
• 3 cartofi cuburi
• 2 kg peste [ capete , cozi și bucăți de știucă și somn ]
• 200 gr fructe mare [ preponderent scoici ]
• 100 gr smântână
• pătrunjel verde tocat
• cimbrișor verde
• sare
Mod de preparare:
În 2 l apă sărată se fierb bucățile de peste timp de 10 minute . Se strecoară lichidul și se alege carnea de pe oase .
Incalziti la foc mediu uleiul și căliți timp de 5 minute ceapă , ardeiul și morcovul .
Amestecați piperul , condimentele și sarea în vasul cu legume . Adugati vinul , roșiile și așteptați să dea în clocot .
Se pun cartofii și zeamă de peste . Se fierbe neacoperit până când cartofii sunt pătrunși.
La final se pu fructele de mare și se lasă să fiarbă la foc mic încă 5 minute .
La servit se adugă bucățile de peste , smântână cimbrișor verde și pătrunjel verde .
3 Omletă franțuzească cu piperade
Ingrediente:
• 2 ouă
• sare
• piper
• puțină smântână
• ardei roșu
• ardei verde
• ardei galben
• ceapă
• coulis de roșii
• ulei măsline
• ierburi de provence
Mod de preparare:
Se prepară în primul rând piperade-ul de ardei : se spală și se curată ardei și ceapă și se taie fâșii lungi. Într-o tigaie neaderența se pune puțîn ulei de măsline , se adaugă ardeii , sarea, piperul și usturoiul și ceapă . Lăsăm să se înmoaie preț de câteva minte, se adaugă apoi sucul de roșii sau roșiile decojite și fără semințe tăiate mărunt. Lăsăm să colosteasca preț de câteva minute, adăugăm apoi pastă de ardei iute și ierburile de provence. http://www.bucataras.ro/rețete/piperade-sau-mâncare-picantă-de-ardei-58991.html
Pentru omletă se bat bine cele două ouă cu sare piper și puțînă smântână. Se pune puțîn ulei într-o tigaie neaderența( eu am folosit ceramică) , se adaugă apoi ouăle bătute, se lasă preț de 2 minute la foc mic că să se închege puțin. Cu ajutorul unei spatule flexibile numită Marise dezlipim constant marginile și aducem oul nefăcut la baza tigăii.
După ce omletă este prinsă se adaugă în mijmoc piperade-ul de ardei. Se rulează o parte și cealaltă parte se rulează când raturnam omletă din tigaie în farfurie.
Se adaugă puțînă piperade deasupra și se asezonează cu verdețuri după gust, este o ompleta super moale și plină de savoare, puteți să o asezonați și că o umpleți cu ce doriți .
4 Quiche cu dovlecei
Ingrediente:
Blat: ◦ ouă- 1 buc ◦ lapte- 3 linguri ◦ unt moale- 100 gr ◦ sare- ½ linguriță ◦ făină- 200 gr Umplutură: ◦ dovlecei- 2 buc ◦ ceapă roșie- o buc ◦ brânză telemea- 200 gr ◦ smântână de gătit- 200 ml ◦ ouă- 4 buc ◦ piper- ¼ linguriță ◦ nucșoară rasă- ½ linguriță ◦ mărar tocat- 2 linguri
Mod de preparare:
• Amestecați ingredientele pentru blat cu ajutorul robotului sau cu mâna până obțineți un aluat ferm și nelipicios • Înveliți aluatul în folie de plastic și lăsăți-l la frigider 15 min • Între timp tăiați dovleceii rondele subțiri, cu tot cu coajă și presărați-i cu sare, apoi lăsăți-i să se scurgă • Tăiați ceapă rondele subțiri • Amestecați într-un bol brânză sfaramata cu furculița cu ouăle bătute, adăugați smântână lichidă, nucșoară, piperul și mărarul tocat • Presărați făînă pe blatul de lucru și întindeți aluatul, apoi transferați-l într-o tavă de tarta, cu pereți detasabili, unsă cu ulei și tapetata cu făînă • Presați bine aluatul pe marginile tăvii și tăiați marginile • Puneți o hârtie de copt peste aluatul din tavă și umpleți tarta cu boabe de fasole sau linte și coaceti în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10-15 minute, până începe să se rumeneasca ușor pe margini • Scoateți tarta din cuptor și îndepărtați hârtia de copt cu boabele de fasole, apoi intapati blatul cu o furculița • Ștergeți bine dovleceii cu prosoape de hârtie și așezați un strat în tavă, apoi rondele de ceapă și jumătate din compoziția de brânză • Puneți un nou strat de dovlecei, ceapă și brânză și coaceti tarta la 180 de grade pentru 30-40 de minute, până se încheagă bine și se rumenește ușor deasupra • Scoateți apoi tarta și lăsăți-o la răcit
5 Croissant cu crema de brânza
Ingrediente :
◦ Croissante – 2 buc ◦ Crema de brânză cu verdeață, Delaco – 6 lingurițe ◦ Avocado – 1 buc ◦ Castravete – 1 buc ◦ Fresh de lime – 1 lingură ◦ Chorizo uscat – 20 felii subțiri ◦ Sare și piper – după gust
Mod de preparare:
• Taie croissantul pe jumătate, pe lungime și unge-l cu crema de brânză; • Taie avocado-ul pe jumătate, pe lungime. Rotește apoi una din părți până se va desprinde de pe sâmbure. Apoi în sâmbure înfige mijlocul lamei cuțitului și vei observă că se scoate foarte ușor. Curată-i miezul cu o lingură de lemn și toacă-l cu un tocător de lemn (asemănător celui de vinete – va preveni oxidarea rapidă); • Întinde avocado pe croissant și stoarce puțin fresh de lime deasupra; • Pune peste chorizo-ul, adaugă sare și piper după gust, iar la sfârșit taie castraveții și pune-i și pe-aceștia peste; • Închide croissantul și savurează cu plăcere.
Sursa: www.bucataras.ro
Ziua Franței - 3 rețete franțuzești simple pe care trebuie să le încerci...