Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

8 alimente pentru dinți sănătoși, la copii și adulți. Ce să mănânci ca să previi cariile dentare

8 alimente care te ajută să ai dinți sănătoși și să previi cariile dentare, alimente cu care, potrivit specialistului, este bine să-i obișnuim pe copii încă de mici.

Alimente pentru dinti sanatosi

8 alimente care te ajută să ai dinți sănătoși și să previi cariile dentare, alimente cu care, potrivit specialistului, este bine să-i obișnuim pe copii încă de mici.

O igienă orală corespunzătoare este foarte importantă pentru sănătatea dinților, dar, la fel de importante sunt și alimentele pe care le consumi dacă vrei să previi cariile dentare.

Medicul stomatolog Adrian Mina enumeră 8 alimente care sunt benefice pentru sănătatea dinților, alimente cu care este indicat să îi obișnuim și pe copii încă din primii ani de viață, pentru ca dantura lor să fie protejată și pentru a preveni problemele de sănătate ale dinților și gingiilor.

“Educația celor mici începe de la vârste fragede și este indicat să îi învățăm nu doar cum să își spele corect dinții, ci și ce alimente să consume pentru a avea dinții sănătoși. Și, pe cât posibil, să îi ținem departe de cele dăunătoare, dar atât de tentante, precum dulciurile. Am întocmit lista celor opt alimente care sunt benefice inclusiv pentru sănătatea dinților.

Alimente pentru dinți sănătoși, la copii și adulți

Brânza

Acest aliment contribuie la creșterea pH-ului în interiorul căvității bucale și la scăderea riscului de apariție al cariilor dentare. Brânza conține calciu și proteine, nutrienți care întăresc smalțul dinților.

Iaurtul

La fel ca brânza, iaurtul este bogat în calciu și proteine. Probioticele care se găsesc în iaurt sunt benefice pentru gingii deoarece bacteriile bune elimină acele bacterii care cauzează apariția cariilor. Este însă foarte important să alegeți iaurtul în varianta simplă, fără zahăr adăugat.

Spanacul și varza

“Salata verde, varza și spanacul sunt doar câteva dintre alimentele ideale pentru o dietă echilibrată, dar ele ajută și la sănătatea orală. Conțin calciu, iar acesta întărește smalțul dintilor. Frunzele verzi se pot consuma în salate sau smoothie-uri.

Mărul, morcovul și țelina - ”periuță de dinți naturală”

Merele sunt extrem de bogate în fibre și apă. Consumul de mere ajută astfel la secreția de salivă, clătind bacteriile și resturile de alimente din cavitatea bucală.

De asemenea, morcovii sunt crocanți și bogați în fibre. Consumul de morcovi la finalul uneimese stimulează secreția de salivă, având ca efect reducerea riscului de apariție a cariilor.

La fel ca merele și morcovii, țelina acționează ca o „periuță de dinți” naturală, îndepărtând bacteriile și resturile de alimente. Este o sursă perfectă de vitamina A și vitamina C, antioxidanți care ajută la sănătatea dinților și a gingiilor.

Migdale

Migdalele sunt benefice pentru a păstra dinții sănătoși deoarece conțin calciu și proteine, dar au un aport redus de zahăr. Este recomandat să consumați un sfert de cană de migdale după masa de prânz. De asemenea, migdalele pot fi adăugate și în salate”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Dr. Adrian Mina este un medic stomatolog cu o activitate de peste 15 ani derulată în Statele Unite, Canada și România. El a prezentat de curând o nouă tehnologie eco-friendly, un aparat de ultimă generație, care poate lua amprenta și produce coroana dentară în aceeași ședință, printr-o modalitate integral digitală.