- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Inceputurile acupuncturii sunt plasate cu 3.000 de ani inaintea erei noastre, cand au fost elaborate conceptele fundamentale ale Universului, Principiul Unic Qi, cu cele doua componente Yin si Yang, opuse ca sens, dar complementare. In aceasta perioada au fost inventate cele „noua ace de acupunctura", ramase in uz pana in prezent.
Ce este acupunctura
Baza acupuncturii o constituie bioenergetica umana, iar terapia presupune restabilirea echilibrului energetic atunci cand acesta a fost perturbat. Comunicarea organismului uman cu universul se face prin anumite puncte ce transporta energia mediului inconjurator in interiorul, dar si in exteriorul corpului.
Corpul este strabatut de meridiane ce transporta energia, legand intre ele organele interne si facand legatura acestora cu exteriorul corpului (articulatii, membre, alte tesuturi).
Scheletul energetic al organismului uman este format din 12 meridiane principale, completate de meridiane secundare. Pe meridianele principale exista 361 puncte de acupunctura, cu o valoare funtionala multipla: fiziologica, enegetica, diagnostica si terapeutica.
Dezechilibrele energetice sunt cauzate de factori psihici, alimentari (diete dezechilibrate), oboseala, respiratie incorecta, traumatisme, intoxicatii, paraziti, microbe, factori ereditari, factori fizici externi (energii cosmice, raze X, ultraviolete, raze luminoase), temperatura (frig, caldura), umiditate (precipitatii, ceata si nebulozitate), vant, presiune, electricitate, radiatii electromagnetice).
Acesti factori influenteaza distributia si circulatia unor energii fundamentale sau de intretinere ale organismului, determinand exces, blocaj sau insuficienta pe unul sau mai multe meridiane.
Diagnosticarea
Diagnosticarea se realizeaza prin palparea pulsurilor radiale si periferice care determina:
- precizarea tipului de afectiune cu care avem de-a face Yang sau Yin, exces sau insuficienta
- precizarea zonei energetice afectate si a factorului care a indus tulburarea
- precizarea energiei predominant afectate
- precizarea meridianelor aflate in dezechilibru si a tipului de dezechilibru
Diagnosticul prin palpare este completat de metodele clasice de diagnostic: anamneza (precizarea antecedentelor familiale si personale, precum si aparitia si evolutia simptomelor) si inspectia (aprecierea aspectului general al pacientului pentru identificarea semnelor obiective (modificari ale pielii, articulatiilor, muschilor, organelor interne).
Afectiuni ce pot fi tratate
Acupunctura are aplicatie in aproape toate afectiunile cunoscute:
bolile sistemului nervos
bolile aparatului digestiv
bolile sistemului locomotor
boli urogenitale
boli cardio-vasculare
bolile sistemului respirator
boli ginecologice
boli infantile
boli dermatologice
afectiuni ORL
urgente medicale, gen lipotimii, insolatie, febra inalta
Aplicatia este limitata in urgente chirurgicale si afectiuni oncologice. In afara de acupunctura clasica, prin intepare cu ajutorul acelor, mai exista si tehnici de stimulare a punctelor aflate numai in anumite regiuni ale corpului, pe care se gaseste o proiectie holografica a organismului:
- auriculoterapia (punctele stimulate sunt situate pe ureche)
- su jok (punctele stimulate sunt situate pe palme si talpi)
Revista Felicia Cum te hranesti la varsta a treia... Afla secretul muschilor lui Cornel Pasat!...