Acuzații grave conform cărora unele afectiuni ale plămânilor ar putea fi asociate cu țigările electronice și cu vapatul

Mai multe instituții importante responsabile cu prevenția și studiul diferitelor afecțiuni și cu administrarea alimentelor și medicamentelor investighează acum noi dispute legate de faptul că țigările electronice și vapatul pot fi principalele cauze în cazul unor afecțiuni importante ale plămânilor.

Țigară electronică

În Statele Unite ale Americii au fost descoperite peste 2000 de cazuri de leziuni pulmonare grave care, se pare, ar putea avea drept cauză vapatul în mai mult de jumătate dintre situații.

Care sunt noile descoperiri în ceea ce privește EVALI și vapatul

CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Afecțiunilor) descoperă acetatul de vitamina E ca principală cauză a unor leziuni pulmonare grave (pe scurt, EVALI). Se pare că exudate preluate de la 29 de persoane cu această afecțiune au confirmat prezența acestei substanțe în țesutul pulmonar. Acetatul de vitamina E este folosit în substanțele pe bază de nicotină din țigările electronice în principal pentru îngroșare. CDC avertizează consumatorii să nu utilizeze lichide pentru tigara electronica din surse neautorizate, iar în timpul cercetărilor aceștia interzic utilizarea acetatului în conținutul substanțelor folosite pentru vapat.

Este pentru prima dată când a fost descoperită o substanță chimică toxică în testele de lavaj bronho-alveolar realizate de către CDC, iar rezultatele sunt dovada clară că acetatul are legătură directă cu afecțiunile plămânilor.

Cu toate acestea, această descoperire vine în completarea unor teste mai vechi și confirmă legătura pe care țigările electronice și vapatul o au cu afecținile plămânilor.

Mai multe detalii despre acuzații și afecțiune:

În urma mai multor teste, pe data de 20 noiembrie 2019 au fost raportate mai multe cazuri de produse utilizate pentru vapat sau pentru țigări electronice care conțineau substanțe toxice care pot provoca EVALI. CDC va continua să colecteze rezultate din 49 de state ale SUA, iar rezultatele finale ale investigațiilor vor fi făcute publice pe 5 decembrie.

Toți pacienții care suferă de EVALI au vapat sau au utilizat țigări electronice. Pe lângă acetatul de Vitamina E, THC-ul este prezent în toate rezultatele testelor realizate pe substanțele utilizate în țigări electronice. Se pare că substanțele achiziționate de la persoane neautorizate pot conține aceste chimicale, așa că nu se recomandă achiziționarea lor decât de la comercianții autorizați pe tot perimetrul Statelor Unite.

Deși se pare că principala substanță care cauzează EVALI găsită în cadrul investigațiilor este acetatul de Vitamina E, studiile pot scoate la iveală existența mai multor astfel de substanțe dăunătoare pentru organism.

Ce recomandă Centrul pentru Prevenirea și Controlul Afecțiunilor

  • CDC recomandă utilizatorilor de țigări electronice să nu folosească substanțe care conțin THC;
  • CDC recomandă vaperilor să nu utilizeze substanțe cu THC procurate de la prieteni, familie, dealeri neautorizați sau alte surse nesigure;
  • CDC nu recomandă modificarea substanțelor destinate vapatului;

Cu toate acestea, multe alte substanțe sunt încă testate, iar acetatul de vitamina E poate fi doar unul dintre cauzele EVALI, iar singura măsură de siguranță până la aflarea concluziilor investigațiilor este renunțarea la vapat.

  • CDC le recomandă adulților care utilizează țigările electronice pentru a renunța la fumat să nu revină la țigări, ci să folosească celelalte metode alternative de renunțare la fumat (plasturi, gumă de mestecat etc.)
  • Orice simptome anormale trebuie să fie un semnal de alarmă, iar consumatorii trebuie să înceteze vapatul imediat ce acestea apar

Țigările electronice nu sunt, în continuare, recomandate tinerilor și adolescenților, dar nici femeilor însărcinate. Nu se poate afirma că există produse pe bază de tutun complet inofensive, toate aceste tipuri de produse supun organismul uman la riscuri.

În Statele Unite ale Americii au fost raportate peste 2000 de cazuri de leziuni pulmonare (EVALI) asociate vapatului, dintre acestea, au fost confirmate 57 de decese din această cauză în toate statele. Vârsta medie a persoanelor care au decedat este de 53 de ani, iar vârstele celor afectați sunt între 17 și 75 de ani.

Mai multe detalii despre criza de peste ocean:

  • 95% dintre persoanele afectate au fost spitalizate și au avut nevoie de îngrijiri medicale;
  • 68% dintre persoane erau bărbați;
  • 77% dintre pacienți au sub 35 de ani, iar vârsta medie este de 24 de ani;
  • 15% dintre pacienți au sub 18 ani;
  • 1,184 dintre cei afectați au confirmat utilizarea țigărilor electronice, iar 85% au confirmat utilizarea subtanțelor care conțin THC în țigările electronice;

Împreună cu CDC, instituțiile din sfera sănătății din SUA continută să monitorizeze și să controleze evoluția acestei afecțiuni. Testele de laborator continuă, iar CDC ține la curent populația în ceea ce privește această criză provocată, se pare, de utilizarea necorespunzătoare a țigărilor electronice.

Ultimele știri