- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In acest moment, in magazine o ferta de alimente este foarte mare, uneori chiar excesiva, dar cu toate acestea ea are un cusur: cea mai mare parte a produselor de pe piata au o valoare nu tritiva slaba, iar calitatea lor lasa de dorit.
Diversitatea alimentara, doar o iluzie
Multi consumatori nu cunosc faptul ca diversitatea produselor alimentare moderne este mai mult o aparenta. In fapt, resursele alimentare de baza s-au re dus, iar biodiversitatea, fauna si flora au saracit. Multe specii de animale si plante au disparut. Acesta este unul dintre minusurile actuale, care se rasfrange asupra consumatorului, in sensul ca produca torul inlocuieste unele produse naturale obtinute din natura cu cele de tip industrial. Ca urmare, ma gazinele ne pun la dispozitie mai mult produse obtinute in urma proce sa rii industriale, si nu alimente naturale.
Alimentul este poluat
Cresterea plantelor si a animalelor intr- un mediu poluat, asa cum este cel de astazi, are mari repercusiuni asupra lor. Plantele si animalele sufera din ca uza poluarii aerului, apei, solului si subsolului. In lantul alimentar suportam cu totii poluarea alimentara a proa pe generalizata. Cele mai sigure sunt produsele provenite din culturi biologice (organice) neafectate de poluare.
Produse multe, dar prea putin nutritive
Cel mai mare minus al alimentatiei moderne este dat de lipsa de valoare nutritiva a multor produse in a caror compozitie se adauga aditivi alimentari, arome artificiale, sare si grasimi in exces. Gusturile, texturile si mirosurile sunt puternic adictive si nesanatoase.
Alimentele sunt foarte sarace in nutrienti si nu asigura organismului ne ce sarul de vitamine si minerale. Materia prima de baza din care se obtin diverse preparate alimentare, cum ar fi spre exemplu carnea, branza, legumele, fructele, suporta in cadrul procesului de productie adaosul de ingrediente artificiale.
Cum te poti proteja de minusurile alimentare?
- Prepara mancarea in propria bucatarie, din produse naturale, sanatoase.
- Preia controlul: spune NU produselor rafinate, cu E-uri si cu alte adaosuri periculoase.
- Consuma produse cu inscriptia „natural" sau „bio".
- Nu uita regula de baza a alimentatiei corecte: cat mai multe fructe si legume in stare proaspata. Alimentele vii ne mentin sanatosi.
Citeste Revista Felicia
Fa exercitii cu gantere pentru brate!... Ardeiul, cea mai importanta sursa de vitamina C...