Sticle, caserola, cutii de conserve sau peturi. Protejeaza alimentele, dar le pot si otravi, prin compusii chimici. Cele mai periculoase sunt recipientele din plastic. In aceasta categorie intra peturile, ambalajele din policarbonat, polistiren sau polipropilena. Adica sticle de suc, caserole de unica folosinta sau cutii de iaurt. Ele contin flatati si bisfenol A, care pot provoca dereglari hormonale sau chiar cancer.
Oricat v-ar fi de sete, nu beti niciodata dintr-o sticla pe care ati lasat-o in masina, la soare. Lumina si caldura fac ca lichidul din interior sa extraga substante toxice din ambalaj. La fel de periculos este si aluminiul. Il gasiti in cutiile de lapte pasteurizat sau in foliile folosite la prepararea alimentelor la cuptor.
Temperaturile ridicate fac ca ionii de aluminiu sa treaca in mancare. Dozele mari de aluminiu pot provoca boli ca Parkinson sau Alzheimer.
"Impiedica fixarea calciului in oase si poate sa duca la aparitia osteoporozei", a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Inainte de a ajunge pe piata, orice ambalaj este testat in laborator. Aici, recipientele sunt tinute in contact cu substante cu proprietati asemanatoare alimentelor. Daca dupa zece zile aceste substante nu se modifica, atunci ambalajul este autorizat.
Specialistii spun, insa, ca nici ambalajele autorizate nu sunt 100% sigure. Lumina, caldura, presiunea sau umiditatea favorizeaza migrarea compusilor toxici din ambalaje in mancare. Si niciodata nu se poate sti prin ce a trecut produsul inainte sa ajunga in frigider. Cele mai sigure ambalaje raman cele din sticla sau hartie.
jaclynmariephoto.wordpress.com
Taebo – exercitii pentru picioare... VIDEO! Ce spun unghiile despre sanatate...