Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

Atacul de glaucom sau cresterea tensiunii oculare

Glaucomul este cresterea tensiunii in ochi. Profesor doctor Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice, explica atacul de glaucom.

Simptomele atacului de glaucom cu unghi ingust, glaucom primitiv, adica fara sa fie ecoul altei boli, se pot rezuma astfel: apare o durere violenta in ochi si vederea scade brusc. Ochiul devine rosu, dar moderat rosu, iar o pupila este mai mare si fixa. Asezi lumina in ochi si pupila nu se strange, ca atunci cand este expusa la prea multa lumina si se adapteaza micsorandu-se. Pot aparea in atacul de glaucom greturi si varsaturi.

Criza de glaucom se poate descoperi si de unul singur. Omul priveste in jos si cu degetul aratator apesi partea de sus a ochilor prin pleoapa, se simte o consistenta mult mai mare a ochiului in atac de glaucom, el este sensibil mai tare la palpare.

Medicul descopera la spital o tensiune mare intraoculara. Aceasta tensiune mare in ochi determina si o hipertensiune in craniu. Dupa una-doua ore, se instaleaza si dureri foarte mari de cap. Atacul de glaucom nu se poate confunda cu conjunctivita, caci ochiul doare foarte tare si omul vede prost.

Tratament si interventie

Medicul trebuie mai intai sa-l scoata pe bolnav din atacul de glaucom si asta se face cu medicamente. Se pune pirocarpina din sfert in sfert de ora pentru a micsora pupila.

Dupa scoaterea din atac interventia e obligatorie la ambii ochi, caci glaucomul cu unghi ingust se instaleaza la ambii ochi. Daca vine repede la oftalmologie si este scos rapid din atacul de glaucom, pacientul poate sa beneficieze de acea interventie cu laser pentru micsorarea tensiunii in ochi. In celelalte cazuri, dupa scoaterea din atacul de glaucom, se trece la o interventie chirurgicala.

Si un alt sfat: cei cu glaucom cu unghi ingust trebuie sa stea la multa lumina, chiar si privind la televizor, caci pupila dilatata de intuneric predispune la atac de glaucom.

Citeste si Jurnalul National!

sursa foto: forbes.com