Căutare Live

Atentie la intoxicatiile cu ciuperci!

Fara indoiala, ciupercile au o importanta valoare nutritiva, iar culegerea lor poate fi o activitate distractiva in vacanta, alaturi de prieteni sau de familie. Atentie totusi, consumul ciupercilor din flora spontana poate fi periculos! De fapt, in fiecare an, in ciuda avertismentelor repetate, un numar mare de persoane ii cad victima, mai ales copii.

Astfel, este suficient ca o singura ciuperca otravitoare (sau fragmente din aceasta) sa fie pastrata sau transportata printre cele sanatoase, pentru ca toate sa devina contraindicate consumului.


Doar doua-trei ciuperci nocive gatite impreuna cu celelalte sau numai sosul in care acestea au fost preparate pot produce o adevarata drama.

Ciupercile pot determina simptome care se instaleaza rapid (de la 15 la 90 de minute dupa consum) sau care apar dupa mai mult timp. Cele din prima categorie sunt, in general, mai putin periculoase, incluzand: tulburari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree), cresterea secretiilor corporale (transpiratii, salivatie accentuata, lacrimare, secretie nazala abundenta), simptome cardiovasculare (scaderea frecventei respiratorii sau tensiunii arteriale), micsorarea pupilei sau simptome neuro-psihice diverse (tremuraturi, amorteala, furnicaturi, agitatie sau somnolenta, incoerenta, convulsii, halucinatii, chiar coma).

Alteori, simptomele apar la mai mult timp (5-12 ore) de la consum, avand un prognostic mai grav: simptome digestive severe, ce pot duce la deshidratare, afectare hepatica manifestata prin icter, hemoliza (distrugerea globulelor rosii), cu semne de anemie, insuficienta renala (cu scaderea diurezei), manifestari neurologice (vedere dubla, letergie, convulsii). Este posibil, de asemenea, ca dupa o perioada in care bolnavul a prezentat primele simptome si pare ca le-a depasit si se simte mai bine sa se instaleze fenomene grave de insuficienta renala sau hepatica.

Citeste si Jurnalul

FOTO: teethwhiteningknowhow.com

Hula Hoop si trambulina, alternativa distractiva la antrenamentele cardio... 8 tipuri de mancare ce sunt nocive in orice dieta...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri