Doar doua-trei ciuperci nocive gatite impreuna cu celelalte sau numai sosul in care acestea au fost preparate pot produce o adevarata drama.
Ciupercile pot determina simptome care se instaleaza rapid (de la 15 la 90 de minute dupa consum) sau care apar dupa mai mult timp. Cele din prima categorie sunt, in general, mai putin periculoase, incluzand: tulburari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree), cresterea secretiilor corporale (transpiratii, salivatie accentuata, lacrimare, secretie nazala abundenta), simptome cardiovasculare (scaderea frecventei respiratorii sau tensiunii arteriale), micsorarea pupilei sau simptome neuro-psihice diverse (tremuraturi, amorteala, furnicaturi, agitatie sau somnolenta, incoerenta, convulsii, halucinatii, chiar coma).
Alteori, simptomele apar la mai mult timp (5-12 ore) de la consum, avand un prognostic mai grav: simptome digestive severe, ce pot duce la deshidratare, afectare hepatica manifestata prin icter, hemoliza (distrugerea globulelor rosii), cu semne de anemie, insuficienta renala (cu scaderea diurezei), manifestari neurologice (vedere dubla, letergie, convulsii). Este posibil, de asemenea, ca dupa o perioada in care bolnavul a prezentat primele simptome si pare ca le-a depasit si se simte mai bine sa se instaleze fenomene grave de insuficienta renala sau hepatica.
Citeste si Jurnalul
FOTO: teethwhiteningknowhow.com