Bacteriile si virusurile, transmise prin muscaturi de insecte

Numarul copiilor si adultilor care ajung la spital din cauza muscaturilor de capuse a crescut in ultima perioada, avertizeaza conferentiar doctor Monica Luminos, seful Sectiei de Terapie Intensiva Copii de la Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals". Capusele se inmultesc in perioadele umede si calde, primavara si la inceputul verii. Ele stau in ierburile inalte, in paduri, in locuri cu multa vegetatie si umezeala. Capusa se prinde de piele si, daca nu este descoperita, poate ramane agatata in locul respectiv chiar si cateva zile. In acest timp se hraneste cu sange marindu-si volumul de cateva ori.

Conferentiar doctor Monica Luminos, medic primar boli infectioase, atrage atentia asupra bolilor care se pot transmite prin muscatura de capusa: meningo-encefalita virala, babesioza, borelioza (boala Lyme), tularemia s.a. Dintre acestea, in tara noastra, au fost indentificate mai frecvent meningo-encefalita virala si borelioza.

Medicul ne asigura insa ca nu toate capusele pot transmite boli. Asadar, o persoana care a fost muscata de capusa nu inseamna obligatoriu ca are una dintre bolile mentionate. Dar trebuie totusi sa trateze cu seriozitate muscatura respectiva si sa se prezinte la medic imediat dupa ce observa insecta pe piele. Capusa trebuie scoasa cat mai rapid. Ideal este ca insecta sa fie extrasa de medic, cu instrumente speciale, mai ales in cazul in care cel muscat este un copil.

Este foarte important ca insecta sa fie scoasa integral. Capusa trebuie apucata cu o penseta in zona capului, cat mai aproape de piele, si sa fie extrasa cu o miscare ferma, fara a fi rupta. Apoi locul muscaturii trebuie spalat si dezinfectat, iar medicul va stabili daca se impune sau nu administrarea unui tratament pentru prevenirea bolilor transmise de capuse.

Meningo-encefalita virala transmisa de capusa incepe sa se manifeste de obicei la o saptamana dupa muscatura, prin febra, dureri de cap, dureri musculare, oboseala nejustificata. Dupa o perioada apar semne de afectare cerebrala: dureri puternice de cap, varsaturi, somnolenta, convulsii, stare de confuzie.

Borelioza se poate manifesta atat la cateva zile, cat si la cateva luni sau chiar ani de la muscatura de capusa. Pe termen scurt, zona muscaturii se inroseste, se umfla, se extinde. Pe parcursul a cateva saptamani eruptia se extinde si este insotita de febra, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, oboseala. Daca boala nu este tratata apar complicatii neurologice grave, cardiovasculare, oculare, hepatice.

Conf dr Monica Luminos le recomanda persoanelor care merg la iarba verde in aceasta perioada sa se protejeze cu ajutorul imbracamintei, sa poarte bluze sau camasi cu maneci lungi, care sa fie bagate in pantaloni, iar manseta acestora sa fie bagata in sosete. La sosirea acasa este absolut necesar controlul corporal, mai ales in cazul copiilor, insistand asupra mainilor, gatului, cefei.

Citeste si Jurnalul

FOTO: farrokhpacheco.blogspot.com

Parteneri
De ce nu trebuie să sari peste pauza de masă. Motivele științifice din spatele teoriei
Dacă încerci să mănânci sănătos, cu siguranță ai auzit despre beneficiile consumului micului dejun. Dar s-ar putea să ai încă dubii cu privire la importanța pauzei de masă la prânz. De ce nu trebuie să sari peste pauza de masă, oare.
Catine.ro
Ultimele știri