Vinul este băutura care nu lipsește, de ani buni, de pe masele românilor. Fie că îl beau simplu, fie că îl beau cu apă minerală, vinul a fost întotdeauna un "prieten" de nădejde. Oamenii consumă la nivel mondial atât vin roșu, cât și vin alb. Astăzi vom vorbi despre vinul roșu și beneficiile sale.
Înainte de toate trebuie punctat faptul că este necesar să consumăm vinul, roșu sau alb, cu moderație. Alcoolul în exces crește riscul pentru anumite tipuri de cancere, scrie Oncopedia. Cifrele arată că un român consumă, în medie, 20 de litri de vin pe an, spre deosebire de portughezi și francezi care beau de două ori mai mult.
Răcești mai puțin
Este drept că vinul roșu poate păta dinții, dar este foarte bun pentru sănătate. Și ce mai înseamnă petele pe dinți, în zilele noastre, când există metode să îi albești (se pare că aceasta este chiar inedită). Beneficiile acestei licori sunt, conform unui studiu, mai multe decât remarcabile. Persoanele care consumă 1-2 pahare cu vin roșu pe zi manifestă cu 44% mai puține răceli decât cei care nu consumă vin. Și, cui nu-i place să țină virusurile la distanță în sezonul rece?
Îți scade tensiunea
Consumat cu moderație, vinul roșu ajută la reglarea tensiunii arteriale. Astfel, două pahare de vin roșu (250 ml) servite în timpul mesei, scad presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune.
Ajută la îndepărtarea substanțelor cancerigene
Vinul roșu este ideal și în bucătărie. Marinată în vin roșu timp de cel puțin două ore, carnea la grătar poate avea cu până la 88% mai puține substanțe cancerigene. Iar la capitolul gust, carnea marinată este o adevărată delicatesă.
Reglează zahărul din sânge
Conform nutriționiștilor, un pahar de vin roșu conține o serie întreagă de ingrediente active, care ajută la reglarea nivelului de zahăr în sânge. Trebuie menționat faptul că diabeticilor le este interzis alcoolul.
Vinul roșu reglează ceasul biologic
Spre deosebire de vinul alb, cel roșu conține melatonină, un antioxidant care ajută la reglarea ceasului biologic. În fond, s-a demonstrat științific că după un pahar de vin poți să dormi mai bine.
Reglează digestia
Polifenolii din vinul roșu funcționează ca un adevărat pansament gastric în contact cu compușii chimici din alimente. În plus, polifenolii au misiunea de a relaxa mușchii stomacului în timpul digestiei.
Consumat cu moderație, vinul roșu poate fi un adevărat medicament pentru mai multe afecțiuni, iar dacă nu suferi de boli în care alcoolul este interzis, te poți bucura de ”medicamentul” minune.
Foto: Pixabay
O serie de aparate medicale vitale bebeluşilor născuţi prematur se află acum le dispoziția medicilor... Mușcătura de căpușe, la copii și adulți. Cum arată și ce e important să știi...