Antena Căutare

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci din greșeală alimente mucegăite. Ce spun experții

Uneori ai fost pus în fața unui scenariu mai puțin plăcut, când mâncarea ta preferată era acoperită de mucegai și nu știai dacă este în regulă să consumi alimentul respectiv după ce îndepărtezi mucegaiul.

paine mucegaita pe fundal alb Galerie
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci din greșeală alimente mucegăite. Ce spun experții | profimedia

Faptul că ai consumat produse cu puțin mucegai nu este motiv de îngrijorare. La urma urmei, brânza mucegăită se obține cu ajutorul unor culturi de mucegai și toată lumea o consumă cu plăcere.

Ceea ce trebuie să știi despre mucegai este că acesta se poate dezvolta în multe medii și pe multe suprafețe, de la lemn și covoare până la mâncare și materialele de izolații. Mucegaiul, spre deosebire de bacterii, se dezvoltă pe structuri care conțin numeroase celule și se poate vedea cu ochiul liber, fără ajutorul unui microscop.

Mucegaiul este compus din rădăcini care ies din aliment, tulpina care iese la suprafață și sporii care se află la capătul tulpinilor. Sporii din capătul tulpinelor dau culoarea mucegaiului și ajută la împrăștierea acestuia.

material galben mucegait

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci din greșeală alimente mucegăite. Ce spun experții

profimedia

Specialiștii explică faptul că mucegaiul este o metodă de descompunere naturală, fiind extrem de eficient. De regulă, mucegaiul se dezvoltă și înmulțește într-un mediu cu umiditate crescută. Cu toate acestea, nu toate tipurile de mucegai sunt dăunătoare. Dimpotrivă, unele dintre ele sunt recunoscute de experți ca fiind foarte benefice.

Anumite tipuri de brânzeturi sunt derivate din mucegaiuri, iar antibioticul cunoscut sub denumirea de penicilină este, de asemenea, făcut dintr-un anumit tip de mucegai. Cu toate acestea, unele tipuri de mucegai sunt extrem de dăunătoare, producând micotoxine care pot dăuna organismului uman. De exemplu, un anumit tip de mucegai poate produce Apergillus, o substanță dăunătoare care poate dăuna ficatului tău.

Nu este ușor să renunți la unele alimente, mai ales dacă știi că ai cheltuit mulți bani pe ele. Pe lângă faptul că mucegaiul poate fi dăunător pentru sănătatea ta, mâncarea mucegăită nu are deloc un gust bun. Mucegaiul le dă alimentelor gust de pământ sau praf, iar asta sigur nu merită, nici măcar dacă ai cheltuit o mică avere pe acele alimente.

Multe dintre aceste alimente pot fi deja contaminate cu diverse bacterii care îți pot afecta organismul. Prin urmare, dacă au mucegăit fructele sau legumele, trebuie aruncate. În schimb, dacă ai bacon sau salam uscat, mucegaiul poate fi îndepărtat, iar produsul este încă bun pentru consum.

COS Laboratories - Cele mai tari vitamine și minerale românești ambalate în recipiente de sticlă!... Ce se întâmplă dacă bem multa apă înainte de culcare. Ce consecințe are acest lucru asupra organismului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x