- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Faptul că ai consumat produse cu puțin mucegai nu este motiv de îngrijorare. La urma urmei, brânza mucegăită se obține cu ajutorul unor culturi de mucegai și toată lumea o consumă cu plăcere.
Ceea ce trebuie să știi despre mucegai este că acesta se poate dezvolta în multe medii și pe multe suprafețe, de la lemn și covoare până la mâncare și materialele de izolații. Mucegaiul, spre deosebire de bacterii, se dezvoltă pe structuri care conțin numeroase celule și se poate vedea cu ochiul liber, fără ajutorul unui microscop.
Mucegaiul este compus din rădăcini care ies din aliment, tulpina care iese la suprafață și sporii care se află la capătul tulpinilor. Sporii din capătul tulpinelor dau culoarea mucegaiului și ajută la împrăștierea acestuia.
Specialiștii explică faptul că mucegaiul este o metodă de descompunere naturală, fiind extrem de eficient. De regulă, mucegaiul se dezvoltă și înmulțește într-un mediu cu umiditate crescută. Cu toate acestea, nu toate tipurile de mucegai sunt dăunătoare. Dimpotrivă, unele dintre ele sunt recunoscute de experți ca fiind foarte benefice.
Anumite tipuri de brânzeturi sunt derivate din mucegaiuri, iar antibioticul cunoscut sub denumirea de penicilină este, de asemenea, făcut dintr-un anumit tip de mucegai. Cu toate acestea, unele tipuri de mucegai sunt extrem de dăunătoare, producând micotoxine care pot dăuna organismului uman. De exemplu, un anumit tip de mucegai poate produce Apergillus, o substanță dăunătoare care poate dăuna ficatului tău.
Nu este ușor să renunți la unele alimente, mai ales dacă știi că ai cheltuit mulți bani pe ele. Pe lângă faptul că mucegaiul poate fi dăunător pentru sănătatea ta, mâncarea mucegăită nu are deloc un gust bun. Mucegaiul le dă alimentelor gust de pământ sau praf, iar asta sigur nu merită, nici măcar dacă ai cheltuit o mică avere pe acele alimente.
Multe dintre aceste alimente pot fi deja contaminate cu diverse bacterii care îți pot afecta organismul. Prin urmare, dacă au mucegăit fructele sau legumele, trebuie aruncate. În schimb, dacă ai bacon sau salam uscat, mucegaiul poate fi îndepărtat, iar produsul este încă bun pentru consum.
COS Laboratories - Cele mai tari vitamine și minerale românești ambalate în recipiente de sticlă!... Ce se întâmplă dacă bem multa apă înainte de culcare. Ce consecințe are acest lucru asupra organismului...