Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Cercetatorii de la NASA au descoperit o metoda de diagnosticare timpurie a osteoporozei

Oamenii de stiinta de la NASA au descoperit o noua metoda de detectare a osteoporozei care permite identificarea bolii intr-un stadiu incipient al dezvoltarii ei, relateaza BBC.

In prezent, osteoporoza poate ramane nediagnosticata timp de cativa ani si este identificata doar dupa ce oasele slabite de boala se fractureaza.

Noul test dezvoltat de cercetatorii americani functioneaza prin analizarea izotopilor de calciu. Variatia acestor izotopi poate indica modificarile care intervin in densitatea oaselor.

Pentru a testa aceasta analiza, oamenii de stiinta au studiat 12 voluntari care au stat in pat si nu au facut miscare timp de 30 de zile. Repausul prelungit la pat determina subtierea oaselor. Prin analiza recent inventata s-a putut observa subtierea oaselor dupa numai o saptamana de imobilitate.

Cercetatorii de la NASA au elaborat aceasta analiza pentru ca astronautii se confrunta cu probleme ale oaselor din cauza expunerii prelungite la conditii de microgravitatie si aveau nevoie de o metoda mai buna de a le monitoriza densitatea osoasa.

Foto: topnews.net.nz

Recomandari