Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

A început sezonul virozelor. Cum îți dai seama dacă ai răceală sau gripă? Metoda recomandată de medici

Suntem în plin sezon al virozelor, răcelilor și gripelor, iar simptomele asemănătoare duc adesea la confuzii în ceea ce privește tratamentul corect și necesitatea prezentării la doctor.

Simptome gripă versus răceală

Facebook

Mai mulți medici din Cluj au realizat la începutul acestui an un tabel care cuprinde simptomatologia specifică fiecărei afecțiuni care ajută la stabilirea unui diagnostic corect, chiar înainte de a ajunge la o consultație.

”Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile și epidemiile de gripă. Există o serie de virusuri care circulă în această perioadă a anului, cauzând viroze respiratorii și care produc o simptomatologie asemănătoare gripei. Află cum poți distinge între gripă și răceală!” au postat pe Facebook, reprezentanții spitalului.

Bolile de sezon

Dintre toate, cea mai gravă este gripa, care a provocat în acest an moartea a zeci de persoane în România. Aceasta este o infecţie a plămânilor şi căilor respiratorii, care se manifestă prin febră, dureri în gât, tuse, migrene şi stare generală proastă şi care apare mai brusc.

De aceea, poate fi uşor confundată cu simpla răceală, dar este cauzată de virusuri diferite şi produce simptome mai severe. Anual, gripa afectează 5-10% din populaţia adultă, explozia de cazuri înregistrându-se în special la sfârşitul toamnei sau începutul iernii.

Cât despre tratamentul acestor “boli de sezon”, trebuie să ştii că antibioticele nu sunt eficace împotriva răcelilor şi gripei, însă în caz de infecţie bacteriană asociată cu o infecţie virală (viroză), tratamentul antibiotic este deseori necesar.

Totuşi, băile calde, supa de pui, ceaiul îndulcit cu miere, legumele şi fructele proaspete, suplimentele alimentare, antiinflamatoarele de tipul ibuprofenului şi analgezicele sunt remedii comune şi eficiente împotriva acestor afecţiuni.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro