Daca toate aceste lucruri se cunosteau deja, totusi existau putine informatii in ceea ce priveste beneficiile dietei asupra persoanelor care deja sufera de boli de inima. Pentru a inevstiga, doctorul Christina Chrysohoou, de la Universitatea din Atena, a urmarit 1.000 de pacienti care au suferit atacuri de cord sau dureri in piept.
Subiectii au fost clasificati pe o scara de la 0 la 55 in functie de cat de apropiata era dieta lor zilnica de cea mediteraneana.
In studiul publicat in American Journal of Clinical Nutrition se arata ca jumatate dintre pacienti au avut probleme cu inima la aproximativ doi ani de la primul incident, insa pacientii care aveau diete asemanatoare cu cea mediteraneana aveau cu 31% mai putine sanse de a suferi un al doilea atac de cord sau de a avea dureri de piept in prima luna de la externare. De asemenea, probabilitatea de a avea un al doilea atac de cord era redusa la jumatate.
In momentul in care specialistii au examinat fiecare component al dietei in parte, au descoperit ca singurele alimente care diminuau riscul erau legumele, salatele si nucile.
Persoanele care consumau aceste alimente in fiecare zi sau saptamanal aveau cu 20% mai putine sanse de a avea probleme cu inima in urmatorii doi ani de la externare, in comparatie cu pacientii care mancau aceste alimente lunar sau chiar mai rar.