- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Comisia Europeana a cerut Comitetului Stiintific al EFSA sa reevalueze colorantul E100, in urma unor suspiciuni care au aparut cu privire la potentialul sau cancerigen ridicat.
In urma studiilor realizate s-a ajuns la concluzia ca o doza zilnica de 3 mg/kg corp nu afecteaza sanatatea consumatorilor. Ultima evaluare pentru curcumina a fost facuta in 1975, de catre JEFCA, autoritatea mondiala care reglementeaza utilizarea aditivilor alimentari.
Atunci nu s-a stabilit o doza zilnica admisa, insa pe baza acelorasi analize au revenit si au alocat o doza de 0-3 mg/kg corp.
Noile rezultate exclud posibilitatea declansarii cancerului, insa atrag atentia ca E100 are in compozitie o cantitate importanta de aluminiu. Pentru acesta s-a stabilit o doza de 1 mg/kg corp/saptamana, astfel incat pericolul consumului de curcumina ramane.
EFSA atrage atentia consumatorilor ca, doza zilnica fiind destul de mica, este necesar sa tinem cont de ceea ce ingeram de-a lungul unei zile.
Curcumina, E100, este utilizata in special in produse de patiserie si brutarie, biscuiti, produse lactate dulci, bauturi carbogazoase, sosuri, bomboane. Studiile anterioare au aratat ca E100 poate avea efecte pro-oxidante, ceea ce poate duce, in timp, la aparitia cancerului de colon.
Alte cercetari realizate pe animale au scos la iveala anumite legaturi intre caderea parului si scaderea presiunii arteriale si curcumina.
Studiile clinice pe oameni au demonstrat ca un consum ridicat de E100 duce la diaree si ameteli usoare. De asemenea, s-a aratat ca exista legaturi intre avortul spontan si ingerarea de curcumina.
Programul de reevaluare a aditivilor alimentari folositi drept coloranti va fi continuat, in urma numeroaselor studii realizate in ultimii ani, care au aratat cat de periculosi sunt acestia. Comitetul Stiintific al EFSA va lua in considerare toate noile cercetari aparute.
Cei mai incriminati sunt coloranti chimici azoici despre care s-a spus in nenumarate randuri ca au un potential cancerigen ridicat si ca pun în pericol in mod grav sanatatea consumatorilor.
Citeste si Jurnalul National
Sursa foto: ayurvedatoscana.com
Prunele ajuta la detoxifierea organismului... Descopera daca esti o femeie "skinny-fat"!...