Vitamine si antioxidanti
In mod normal, uleiurile ar trebui sa constituie 30% din aporturile energetice zilnice. De fapt, ele contin toti acizii grasi (saturati, mononesaturati si polisaturati) in proportii diferite, in functie de fiecare tip de ulei.
Odata absorbiti, acesti acizi grasi esentiali asigura membranelor celulelor nutrientii necesari pentru functionarea eficienta a creierului. Altii sunt necesari formarii moleculelor pentru activitatile de tip hormonal sau asigura functii precum coagularea sangelui.
Desi uleiurile sunt compuse 99% din materii grase, au si vitamine importante pentru sanatatea organismului, precum vitaminele E si D, dar si polifenoli (antioxidanti foarte puternici).
Cat ulei poti sa consumi
Se tot vorbeste despre eliminarea grasimilor din alimentatie, dar specialistii spun ca nu trebuie sa elimini uleiul de teama ca este un produs foarte gras. Trebuie insa sa ai grija sa consumi o cantitate limitata. Cantitatea necesara care poate acoperi nevoile zilnice este de 2 linguri de ulei.
E bine sa variezi uleiurile, pentru a profita din plin de beneficiile lor nutritionale si de gustul acestora.
Uleiuri pentru gatit - deoarece contin mai putin acizi grasi polisaturati, uleiurile de masline si de arahide sunt foarte stabile in ceea ce priveste prepararea termica (pana la 200 °C). Alte uleiuri, cum sunt cele de porumb, struguri si floarea-soarelui, sunt mai sensibile si nu trebuie preparate la mai mult de 180°C.
Uleiuri pentru salate - mult mai bogate in acizi grasi polinesaturati, uleiurile de nuci, soia si rapita rezista foarte greu la prepararea termica (degaja un miros neplacut) si trebuie folosite doar pentru salate. De asemenea, uleiurile de porumb, masline, struguri si floarea-soarelui pot fi utilizate fara probleme pentru a asezona anumite mancaruri.
Mituri false despre uleiuri
Uleiul este mai putin caloric decat untul!
FALS. Uleiul contine 100% materii grase si 900 kcal/100g fata de 81% materii grase si 740 kcal/100g pentru unt.
Uleiul de masline este mai putin gras decat alte uleiuri!
FALS. Toate uleiurile contin 100% materii grase.
Uleiul de masline este uleiul ideal!
FALS. Nu exista un ulei ideal. Uleiul de masline are mai multe calitati nutritive, deoarece este bogat in acid oleic, insa contine foarte putini acizi grasi alfa-linolenic, o substanta nutritiva esentiala pentru organism. Pentru a echilibra balanta nutritionala, trebuie asociat cu alte tipuri de ulei - de rapita, de soia, de germeni de grau sau de nuci.
Daca ai colesterolul ridicat, reduci toate materiile grase!
FALS. Solutia cea mai buna este sa alegi eficient grasimile. Consuma cu moderatie alimentele bogate in grasimi animale (unt, smantana) si opteaza pentru variante mai usoare. Privilegiaza uleiurile vegetale pentru a beneficia de acizi grasi nesaturati. Foloseste o cantitate mica de ulei de masline pentru prepararea mancarurilor.
Cum se conserva uleiurile
Este necesara respectarea catorva reguli simple:
pastreaza uleiurile la racoare, ferite de lumina, in sticle bine inchise, pentru a preveni oxidarea si rancezirea;
pentru a evita aparitia compusilor chimici nocivi, nu praji uleiul la mai mult de 180°C, filtreaza-l dupa utilizare si schimba-l dupa doua prajeli.
Citeste Revista Felicia