Alimentele procesate pot fi foarte gustoase, mai ales daca ignoram total ingredientele din care sunt facute.
Iata 9 ingrediente cel putin dubioase pe care le putem inghiti odata cu alimentele procesate, citate de huffingtonpost.com.
1. Secretii anale de castor
Ingredient: Castoreum
Alimente: produse cu gust de vanilie
Ce este: Un lichid extras din glandele perineale ale castorului. Aceste glande sunt in apropierea anusului.
2. Par uman
Ingredient: L-Cisteina
Alimente: produse de panificatie si patiserie
Ce este: Aceasta substanta este extrasa din parul uman sau din penele de rata si se foloseste pentru accentuarea aromelor.
3. Gudron de carbune
Ingredient: coloranti alimentari
Alimente: produse care contin coloranti artificiali
Ce este: Productia acestui colorant artificial a inceput acum 120 de ani, principalul ingredient fiind carbunele carbonizat. Acum, desi s-a pastrat denumirea, “ingredientul” nu mai este din carbune, ci din petrol.
4. Antigel
Ingredient: propilen glicol
Alimente: dressing-uri pentru salate
Ce este: Propilen glicolul se folosestesi la prepararea antigelului, insa este mai putin toxic decat etilent glicolul. El poate fi gasit pe lista ingredientelor dressing-urilor pentru salate, ca agent de ingrosare.
5. Ignifug
Ingredient: ulei vegetal bromat
Alimente: sucuri cu gust de citrice
Ce este: “Ulei vegetal” nu sunt rau si chiar te astepti sa fie folosit in industria alimentara. Insa “bromul” este utilizat in tratarea ignifuga a mobile si poate fi toxic. Un nivel mare in organism se poate traduce prin tulburari neurologice si hormonale.
6. Carburanti bio
Ingredient: butylhydroquinone tertiar (TBHQ)
Alimente: nuggets
Ce este: TBHQ este o substanta foarte periculoasa, creata sintetic, cu rol de conservant, si este utilizata de la guma de mestecat la lacul de unghii. Nu sunt ocoliti nici biscuitii cu gust de cascaval.