Chirurgul cardiolog Shyam Kolvekar sustine ca aceasta masura radicala ar putea salva vietile a mii de tineri adulti, protejandu-i de infarcte si de blocaje arteriale.
Medicul recomanda oamenilor sa manance mai putina carne rosie, sa aleaga sortimente de lapte cu un continut mai mic de grasimi si sa foloseasca uleiul de masline si cel de floarea soarelui.
Grasimile saturate provoaca anual in Marea Britanie aproximativ 200.000 de decese premature din cauza maladiilor cardiace.
Adultii consuma 800 de grame de grasimi saturate in fiecare luna - cu 20% mai mult decat limita recomandata. Mentinerea consumului de grasimi saturate in interiorul acestei limite ar putea salva 3.500 de vieti in fiecare an.
Prin interzicerea untului si inlocuirea lui cu alte produse tartinabile sanatoase, consumul zilnic de grasimi saturate ar putea fi redus cu opt grame. Aceasta modificare in dieta zilnica ar salva mii de vieti in fiecare an si i-ar ajuta pe oameni sa se protejeze fata de maladiile cardiace.
Cand un pacient ajunge la cabinetul meu, a fost deja diagnosticat cu o anumita maladie coronariana. Noi suntem ultima veriga din lantul medical. Cel mai frustrant este acela ca adeseori necesitatea unei operatii pe cord ar fi putut fi prevenita printr-o dieta saraca in grasimi saturate.
In trecut, operatiile de bypass erau necesare in cazul pacientilor aflati in pragul pensionarii, insa in ultimii ani chirurgii au constatat ca pe listele lor de operatii se afla tot mai multi pacienti in jurul varstei de 30 de ani.
Un purtator de cuvant al renumitului maestru bucatar Jamie Oliver, considerat pionierul imbunatatirii nutritiei elevilor din scoli, a declarat: "El se pronunta impotriva interzicerii untului, deoarece foloseste untul in retetele sale, de exemplu pentru prepararea cartofilor copti pentru cina de Craciun.
El nu apreciaza aceasta "politie" alimentara, a carei politica este de a interzice toate alimentele. Untul poate fi consumat fara probleme, dar cu moderatie".
Declaratiile chirurgului Shyam Kolvekar au fost publicate de KTB, o companie de PR din Marea Britanie, care este clientul trustului Unilever, producatorul unui important brand de margarina.
Un purtator de cuvant al companiei KTB a declarat ca nu exista nicio legatura financiara intre chirurgul britanic si trustul Unilever si ca specialistul nu a fost platit pentru efectuarea acestui studiu: "Acestea sunt doar opiniile lui".
Opiniile cardiologului britanic au coincis cu o campanie lansata de Food Standards Agency (FSA) pentru promovarea beneficiilor aduse de laptele degresat.
Filiala britanica a producatorului Mars a anuntat, la randul sau, ca va reduce concentratiile de grasimi saturate din batoanele de ciocolata Mars, Snickers, Topic, Milky Way si Flyte, prin folosirea in procesul de fabricatie a uleiului de floarea soarelui.
Citeste mai multe pe euforia.tv
Vrei un abdomen plat? Fa gimnastica la saltea!... Cum sa fim in forma pana la vara...