Antena Căutare

Gradul de protecţie al tipurilor de mască. Cum şi cât filtrează fiecare

Indiferent de ce tip de mască folosim, trebuie să știm că acestea funcționează și ne protejează, unele mai mult, altele mai puțin.

Gradul de protecţie al tipurilor de mască. Cum şi cât filtrează fiecare

profimedia

Un studiu ne arată cât de important e materialul din care sunt făcute și cum este transportat virusul în realitate, de la un om la altul. Cu toții știm că există mai multe tipuri de măști de protecție, cu diverse forme și fabricate din diferite materiale. Ele funcționează ca un filtru împotriva particulelor care transportă virusul prin aer.

Care e tipul de măști care protejează cel mai bine

În mod clar, măștile FFP, N95 sau cele chirurgicale sunt mult mai eficiente decât măștile din bumbac. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste tipuri de măști nu este inutilă. Coronavirusul este transportat prin particule numite aerosoli. Tesătura măștii este ca o pădure deasă pe care aceste particule o străbat o dată cu fluxul de aer.

Citește și: Respirăm la fel și cu mască și fără mască de protecție

Majoritatea acestor particule se lovesc de materialul măștii ca de un zid și rămân în fibrele de bumbac. Prin comparație, fibrele unei măști medicale sunt fabricate din material sintetic, aranjate haotic, fiind un traseu mai greu de traversat pentru picăturile respiratorii. În plus, aceste măști au o încărcare electrostatică ce atrage și capturează particulele de toate dimensiunile.

Există protecție doar dacă masca este purtată corect

Cele mai multe din măștile FFP sau N95 au o eficiență de 95%, dar, din păcate, nu oricine își permite sau găsește astfel de măști de protecție. Cu toate acestea, dacă toată lumea poartă o mască de orice tip, eficiența combinată a filtrării crește. Dacă masca din bumbac oprește 50% din particulele expirate, cele care evadează pleacă spre un interlocutor, dar nu toate ajung la acesta.

Citește și: Cum prevenim iritația pielii din cauza măștii de protecție

Dacă și interlocutorul poartă mască, intervine un nou filtru. Astfel, riscul de infectare este extrem de redus. Ca riscul să se apropie de 0 este nevoie și de distanțarea dintre cei doi interlocutori. Există protecție doar dacă masca este purtată corect. Acesta trebuie să acopere și nasul, și gura.

Stratul de ceară de pe mere. Ce spun specialiștii despre el și cum poate fi eliminat
Fructele din supermarketuri sunt frumoase. Au o formă atât de uniformă, sunt atât de...
Horoscopul zilei de 23 martie 2023. Racii au parte de o zi minunată. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 23 martie 2023 spune că Racii se vor bucura de clipe și momente care le vor...
Parteneri
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x