Hipotermia - efecte si masuri de siguranta

Pierderile de caldura ale corpului sunt insotite de tremor, contractii musculare, probleme cardiace si respiratorii, diureza, somnolenta.

Hipotermia este starea care se instaleaza atunci cand pierderile de caldura ale corpului depasesc capacitatea acestuia de a o genera. Se poate intampla fiecaruia dintre noi in anumite conditii daca nu ne comportam si nu ne echipam adecvat gradelor Celsius. Am putea spune ca persoanele care prezinta un risc crescut sunt varstnicii, copiii, bolnavii cu afectiuni cronice (hipotiroidism, boli neurologice sau psihice, diabet etc.). Dar mai exista o categorie destul de larga aflata in pericol: victimele modei, indiferent de varsta, care se imbraca dupa ultimele tendinte, si nu dupa rigorile anotimpului!

Temperatura normala a corpului este de 37 de grade Celsius, iar tulburarile incep atunci cand aceasta scade sub 35 de grade Celsius. Initial, apare tremorul, contractii musculare menite sa genereze caldura, mecanism depasit cand temperatura scade sub 31 de grade Celsius. Pielea devine palida si rece, scade frecventa cardiaca si respiratorie, creste diureza (ceea ce conduce la deshidratare, fenomen periculos dupa reincalzire), apar somnolenta, letargia, confuzia, tulburarile de echilibru, iritabilitatea, halucinatiile si, daca nu se intervine in timp util, se poate ajunge la coma si moarte.

Persoana care sufera de hipotermie trebuie transportata rapid intr-un loc incalzit. I se scot hainele ude si se acopera cu paturi. Persoana respectiva nu trebuie incalzita brusc, prin caldura directa. Se pun comprese sau sticle calde la gat, torace si in zona inghinala. Daca este constienta, va bea lichide calde. Se urmareste frecventa respiratorie si cardiaca si se cauta eventuale degeraturi. Daca persoana este in coma sau daca apar alte complicatii, se contacteaza serviciul de urgenta.

Citeste si despre cum sa te imbraci pentru a evita hipotermia, in Jurnalul National!

Sursa foto: flickr.com

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri