Igrasia - principalele riscuri pentru sănătatea ta

Te afli în plin proces de renovare a băii casei tale și vrei să ții igrasia departe de familia ta? Atunci, ar fi bine să folosești niște materiale de construcții de calitate. Este important să acorzi atenție sporită atât plăcilor de gresie și faianță, cât și materialelor din spatele lor.

Te afli în plin proces de renovare a băii casei tale și vrei să ții igrasia departe de familia ta? Atunci, ar fi bine să folosești niște materiale de construcții de calitate pentru renovarea băii. Este important să acorzi atenție sporită atât plăcilor de gresie și faianță, cât și materialelor din spatele acestora, precum adezivii pentru gresie și faianță, chitul de rosturi si stratul suport pe care montezi gresia si faianta care trebuie sa fie neaparat hidroizolat. Nu face rabat de la calitate nici când vine vorba de materialele folosite și nici în privința meșterilor cu care vei lucra. Altfel, riști ca baia ta să fie expusă igrasiei. Igrasia nu este altceva decât o umezeală persistentă a pereților de zidărie ai unei construcții, datorată apei reținute în porii materialelor din care sunt realizați. Igrasia se formează în condiții de umiditate crescută, influențează negativ microclimatul dintr-o încăpere și contribuie la formarea mucegaiului. Igrasia poate apărea nu doar din cauza greșelilor în construcția/renovarea unei încăperi, ci și pe fondul unei ventilații insuficiente a respectivei incinte.

Ce poți să pățești din cauza igrasiei

Expunerea la igrasie și mucegai poate genera foarte multe probleme de sănătate pentru tine și membrii familiei tale. Sau poate să nu cauzeze nicio afecțiune, în funcție de cât de rezistente sunt organismele voastre și dacă zonelor afectate de igrasie și mucegai și locuință nu sunt întinse. Cei mai mulți dintre oamenii care suferă din cauza igrasiei și a mucegaiului se confruntă cu iritații ale gâtului, ale ochilor, ale nasului și ale pielii. Persoanele sensibile la igrasie și mucegai pot să dezvolte o rinită alergică. Mai exact, o inflamație acută sau cronică a mucoasei nazale. Rinita alergică este declanșată de expunerea la mucegai și la alți alergeni - praf, polen, pere, puf sau pene.

Oamenii care au alergie la mucegai pot să dezvolte niște reacții mai severe. De exemplu, oamenii care suferă de boli de plămâni sau care au sistemul imunitar foarte slăbit, pot să fie afectați de infecții foarte dure ale plămânilor, dacă sunt expuși la mucegai pentru o perioadă mai lungă de timp. O expunere îndelungată la mucegai poate cauza apariția sau agravarea astmului, o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii. Diverse cercetări efectuate la nivel internațional au arătat că există o legătură directă între igrasie, mucegai și astm. Potrivit cercetărilor în cauză, astmul a căpătat amploare în ultimii ani din cauză că oamenii petrec din ce în mai mult timp în spații închise, multe dintre ele expuse apariției igrasiei și mucegaiului.

Mucegaiul ne afectează și starea generală de bine. Există anumite mucegaiuri care eliberează toxine, iar toxinele respective au efecte negative asupra sistemului nervos. Astfel, cei expuși la toxinele eliberate de mucegaiuri pot ajunge să intre în depresie sau să se confrunte cu dureri foarte mari de cap.

În concluzie, dacă vrei ca mucegaiul să nu afecteze sănătatea ta și a membrilor familiei tale, renovează-ți baia cu materiale de calitate și cu profesioniști!

Ultimele știri