Antena Căutare

Ileana Ciuculete, răpusă de o boală tăcută, dar mortală! CIROZA HEPATICĂ: Ce trebuie să faci pentru a nu ajunge prea târziu la medic

Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit, marţi seară, la vârsta de 59 de ani. Aceasta suferea de ciroză hepatică, o afecţiune cronică a ficatului 

Cântăreaţa de muzică populară Ileana Ciuculete a murit, marţi seară, la vârsta de 59 de ani. Aceasta suferea de ciroză hepatică, o afecţiune cronică a ficatului

Termenul de “ciroza” provine din limba greacă, de la cuvântul “kirrhos” şi se referă la culoarea maro-roşcat a ficatului afectat pe secţiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul şi virusurile hepatitice B şi C, aceştia acţionând sinergic, atunci când sunt întâlniţi la acelaşi pacient.

Alte posibile cauze:

acumulare de fier în corp
fibroză
boala Wilson
boli metabolice moștenite
boli digestive genetice
hepatita autoimună
ciroză biliară
anumite infecții
anumite medicamente.

SIMPTOME:

Adesea, pacienţii pot avea boala hepatică avansată, fără nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată. Alteori, se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul ţesutului subcutanat de la membrele inferioare), creşterea de volum a abdomenului prin lichid de ascita sau icter (coloraţie galbenă a tegumentelor şi mucoaselor).

Când apar simptomele, ele pot include:

oboseală

sângerări

vânătăi

mâncărimi de piele

îngălbenirea pielii

pierderea apetitului

umflarea picioarelor

pierdere în greutate

confuzie, somnolență

greață

înroșirea palmelor

atrofie testiculară, la bărbați

mărirea sânilor, la femei.

IVESTIGATII OBLIGATORII:

Pentru susţinerea diagnosticului de ciroza este nevoie de criterii atât biochimice, cât şi ecografice şi endoscopice. Medicul generalist, internistul sau gastroenterologul vor recomanda o hemoleucogramă completă, probe funcţionale hepatice (transaminaze, teste de colestaza), teste de insuficienţă hepatică – albumina serică, coagulograma, electroforeza proteinelor serice, dar şi explorări imagistice.

Ecografia abdominală evidenţiază ecostructura hepatica micro şi macronodulara, prezenta sau absenţa unor formaţiuni tumorale hepatice, prezenta ascitei, a splenomegaliei şi a altor elemente ale sindromului de hipertensiune portala.

Endoscopia digestivă superioară este indispensabilă diagnosticului de certitudine al cirozei, pentru evidenţierea varicelor esofagiene, a gastropatiei portal – hipertensive şi pentru profilaxia primară sau secundară a hemoragiei variceale.

Când este vacanța de Paște în 2023. Iată cum poți să-ți planifici programul de sărbători
Sărbătorile se apropie și mulți se întreabă deja când este vacanța de Paște în anul...
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023. Gemenii prind curaj să spună tot ce simt. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 1 aprilie 2023 spune că Gemenii nu au deloc nevoie de încurajare pentru a...
Parteneri
Zodii care nu știu să lupte pentru iubirea lor. Află ce spun specialiștii
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x