Live acumFilm: Cum să fii amantu' la femei
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Premieră medicală la Iași! Un bărbat cu coloana vertebrală fracturată a fost operat cu ajutorul celui mai performant robot din lume

Premieră medicală la Iași! O intervenție chirurgicală de mare gravitate, a fost efectuată marți la Spitalul de Neurochirurgie, cu ajutorul celui mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie.

Premieră medicală în România! Un bărbat cu coloana vertebrală fracturată a fost operat pentru prima dată în țara noastră de cel mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie! Intervenția a fost urmărită în direct de mai mulți oficiali, printre care și de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea

O intervenție chirurgicală de dificultate ridicată, a fost efectuată marți la Spitalul de Neurochirurgie, cu ajutorul celui mai performant robot din lume folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie.

Operația a fost efectuată în premieră, iar pacientul a fost un bărbat de aproximativ 40 de ani, care prezenta o fractură a coloanei vertebrale, după o căzătură puternică de la 7 metri înălțime.
Intervenția a durat în jur de 2 ore și a fost urmărită prin intermediul monitoarelor de ministrul Sănătății, Sorina Pintea și de ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu.

Robotul Mazor X este singurul din țară și al doilea din Europa și deține o tehnologie de ultimă generație, motiv de mândrie pentru țara noastră și pentru performanțele pe care medicii români le pot obține cu ajutorul lui: ,,Se face o fixare minim invazivă cu ajutorul unui robot medical. Montajul este lung şi presupune implantarea a opt şuruburi ce sunt fixate cu o tijă, toate fiind fabricate din titan. Durata de implantare a unui şurub este în medie de 1,5 minute, iar pentru aceasta se face o mică incizie pe sub piele. Pacientul îşi mişcă picioarele. Post operator, el va pleca în câteva zile acasă. Intervenţia efectuată cu ajutorul acestui robot are o acurateţe de 100%", a explicat dr. Lucian Eva despre manevrele medicale făcute în sala de operaţie de echipa condusă de prof. Cezar Popescu, potrivit jurnal.antena3.

La această intervenție de mare anvergură a participat o echipă formată din trei medici, doi bioingineri şi patru asistenţi medicali, la două luni după achiziţionarea robotului medical, primul din seria sa. În toată această perioadă de timp, personalul medical şi cel tehnic a urmat cursuri de instruire cu specialişti din SUA şi Israel.

Pentru neurochirurgia din Iaşi şi din ţară este un moment istoric pentru că viitorul în medicină în viitorii 10 ani cu siguranţă va fi robotica. Noi am reuşit cu sprijinul autorităţilor centrale şi locale să implementăm un sistem robotic. El a fost achiziţionat contra sumei de 1,2 milioane de euro, o sumă nu mică, dar nici mare în comparaţie cu beneficiile pe care le aduce. Cel mai important este entuziasmul echipei medicale. Suntem nişte nebuni frumoşi la Iaşi care ne-am dorit întotdeauna să implementăm lucrurile inovative care au principal scop creşterea actului medical. Cel mai important pentru sistemul de sănătate este conceptul de valoare de bază în îngrijirile de sănătate care are pacientul ca partener al echipei medicale. Asta vrem să facem la Iaşi. Vrem ca pacienţii să simtă că sunt trataţi la nivel european", a declarat presei dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro