Căutare Live

Pediatrii avertizează! La ce pericole ne expunem proprii copii atunci când îi tratăm cu leacuri băbești și antibiotice

Pediatrii avertizează! Părinții își expun copii la pericole iminente atunci când cei mici sunt tratatți cu leacuri băbești, medicamente naturiste sau antibiotice în cazul virozelor. Aceștia trebuie obligatoriu să ceară părerea unui specialist. 

Pediatrii avertizează! Părinții își expun copii la pericole grave atunci când cei mici sunt tratați cu leacuri băbești, medicamente naturiste sau antibiotice în cazul virozelor. Ce se poate întâmpla dacă ne tratăm copii cu frecțiii cu oțet, antibiotice sau ascultăm de sfaturile cunoștințelor? Cele mai utile sfaturi medicale de care orice părinte trebuie să țină cont:

În fiecare an, în anotimpurile reci, cazurile de gripă fac victime, mai ales în rândul copiilor, deoarece aceștia au imunitatea mai scăzută și sunt mult mai sensibili. Cu toate acestea, mulți părinți subestimează cunoștințele docttorilor și îi tratează pe cei mici fie după bunul lor plac, fie conform sfaturilor prietenilor sau al bunicilor. Nimic mai greșit! Fiecare părinte este dator să știe că nicio boală și niciun virus nu reacționează la fel la toată lumea. De aceea, în urma unui consult sau a unei analize pentru fiecare copil, i se va prescrie tratamentul adecvat pentru acesta.

Medicii spun că aceste metode pot duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența respiratorie, conform Libertatea.ro.
Medicii ieșeni arată că, odată cu înmulțirea numărului de viroze, părinții „intră în alertă" și duc uneori la extrem tratamentele aplicate copiilor. Sunt însă și unii părinți care așteaptă până în ultima clipă înainte să apeleze la ajutor specializat, iar copilul ajunge la spital cu insuficiență respiratorie.

În astfel de cazuri grave, am pățit de multe ori că părinții au refuzat internarea și atunci a trebuit să fim mai agresivi în atitudine, să le spunem mai direct ce se poate întâmpla, că e viața copilului în joc, iar ei de multe ori nu rămân din motive că nu le place în spital, că au treabă acasă etc. Te interesează mai mult sănătatea copilului, nu regimul hotelier!", afirmă dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria' din Iași.

Doctorul însă precizează că unii părinți cărora li se pare că medicii nu fac „tot ce trebuie", fie își procură antibiotice de la alți părinți, fie le folosesc pe cele rămase în casă din anii trecuți. „Este o mentalitate că «dacă nu dai copilului antibiotic nu ești doctor bun» sau expresia des întâlnită «copilului meu nu îi trece decât cu antibiotic». Degeaba îi spui că analizele arată viroză, că nu se impune și nu e nevoie de antibiotic, fac rost și încep să administreze oricum", a explicat dr. Cătălina Ionescu.

Dr. Ionescu spune că, în mod normal, temperatura de până în 38 de grade este stare subfebrilă, între 38 și 38,5 copilul trebuie dezbrăcat și hidratat foarte bine, cu multe lichide, iar într-o oră, dacă nu îi scade temperatura după administrarea medicamentelor antitermice, trebuie mers la spital.

Medicii explică faptul că în momentul în care copilul are temperatură ridicată, burta și fruntea sunt fierbinți, iar extremitățile reci. În loc să îi dezbrace pe copii și să îi hidrateze, pentru că febra deshidratează puternic, părinții îi înfofolesc și asta le crește temperatura la 40 de grade, iar situațiile devin cu adevărat critice. Potrivit medicilor, o compresă cu oțet sau cu orice feluri de uleiuri reci aplicată atunci poate duce la șocuri termice. Din cauză că au purtat mult timp șosete înmuiate în alcool nediluat în apă, unii copii au ajuns la spital cu arsuri la tălpi, spun medicii.

Frecția cu oțet sau cu ulei din petale de trandafir conservate anterior în alcool pot provoca intoxicații grave cu alcool, prin absorbția prin piele sau prin inhalare. Frecții cu gaz de sondă sau țuică de prune Dr. Evelina Moraru, medic primar alergolog, spune că a întâlnit și cazuri extreme, în care părinții foloseau pentru astfel de frecții gaz de sondă sau țuică de prune, cum este cazul celor din zona Bacăului.

„Toate acestea sunt toxice, iar intoxicația se face pe cale cutanată sau prin inhalație. Trebuie să avem grijă că este un foarte mare pericol. Se pleacă de la un beneficiu care există, cel al împachetării, dar dacă nu se face cu apă simplă, ci cu alcool și alte soluții, există riscuri foarte mari", a explicat dr. Evelina Moraru.

Medicii spun că, la nivel de simptome, părinții trebuie să fie atenți și să vină de urgență la spital atunci când observă că micuțul are febră mare care nu cedează la medicamentele antitermice, când există un efort la respirație, cu un șuierat din piept și când refuză să mănânce sau să bea apă fiindcă obosește în urma efortului respiratoriu. Un copil mai mare căruia nu îi cedează febra mai jos de 39, 39.2 grade după ce a luat medicamentele de rigoare trebuie adus la spital, în timp ce în cazul unui sugar, situația devine mai gravă de la 38.8 grade.

Pe grupurile de Facebook în care părinții cer sfaturi unul altuia cu privire la problemele copiilor, tema frecțiilor cu oțet este una des întâlnită. Ana-Maria H., din Iași, a povestit că luna trecută băiatul ei avea febră 39 de grade, care nu a scăzut nici după pastile antitermice sau supozitoare. A primit zeci de sfaturi, dar mai bine de jumătate dintre ele recomandau frecție sau folosirea șosetelor cu oțet.

„Oțet are toată lumea la îndemână, îl încălzești puțin, faci o frecție și șosețele înmuiate tot în oțet, învelit bine juniorul! Multă sănătate!", i-a răspuns Cecilia M., o altă mamă.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
copil cu pachet de scoala
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
O mamă a făcut pachetul copilului și l-a trimis la școală. Când l-a deschis, băiatul a avut o surpriză. Peste ce a dat
angela coffman imbracata intr-o bluza neagra cu imprimeiu floral
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Angela se declară cea mai econoamă mamă. Nu-și lasă familia nici să folosească hârtie igienică. Ce spune soțul ei
Mai multe articole

Numărul virozelor este în creștere, iar copiii sunt printre cei mai afectați. Lucrurile se vor agrava o dată cu începerea școlilor, spun specialiștii, din cauza transmiterii facile a virusurilor și bacteriilor în colectivități. Deja camerele de gardă ale spitalelor sunt arhipline, iar în unele cazuri medicii pun și diagnosticul de gripă. Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, în perioada 31 decembrie 2018 – 15 ianuarie 2018, la nivel național s-au înregistrat în total 105 cazuri de gripă, din care nouă decese, potrivit Libertatea.

Fractura de tibie – simptome, primul ajutor, complicații, recuperare... O femeie a înlocuit toate produsele de igienă cu bicarbonatul de sodiu. Ce a urmat...
Parteneri
Filme despre sfârșitul lumii. 5 povești apocaliptice pe care trebuie să le vezi
Dacă ești adepta filmelor de acțiune cu scenarii greu de imaginat, ți-am pregătit o listă cu filme despre sfârșitul lumii care să te țină cu sufletul la gură. Am ales pentru tine unele dintre cele mai apreciate producții din toate timpurile cu actori de renume și scenarii pline de suspans.
Catine.ro
Ultimele știri