Medicii avertizează: Această perioadă este foarte periculoasă, indiferent de vârstă! Reguli de respectat cu strictele pe caniculă

 

Ministerul Sănătății a recomandat vineri populației, având în vedere temperaturile extrem de ridicate, să țină cont de sfaturile medicilor și să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 și 18,00, pentru a fi evitate incidentele.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 și 2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 — 20 de minute, subliniază Ministerul Sănătății într-un comunicat remis AGERPRES.

Reprezentanții ministerului amintesc că trebuie consumate cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă, și că o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

În comunicatul privind recomandările pentru temperaturi ridicate, Ministerul Sănătății subliniază că nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) întrucât sunt diuretice.

Dacă nu există aer condiționat la locul de muncă, Ministerul Sănătății recomandă petrecerea a 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (spații publice, farmacii, biserică, magazine).

Iar pentru cei care sunt nevoiți să plece de acasă între orele amiezii, sunt recomandate ținute adecvate: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Ministerul Sănătății mai recomandă evitarea activităților în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc) și hidratarea copiilor și a vârstnicilor, oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită.

Nu în ultimul rând, persoanelor care suferă de anumite afecțiuni li se recomandă să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe