Nașterea naturală versus nașterea prin cezariană. Care sunt avantajele și riscurile

De frica durerilor naşterii, tot mai multe femei aleg să îşi aducă pe lume copiii prin cezariană, în timp ce numărul medicilor care susţin că cezariana este o opţiune mai bună este tot mai mare. Fiecare metodă de naștere are avantaje și dezavantaje.

De frica durerilor naşterii, tot mai multe femei aleg să îşi aducă pe lume copiii prin cezariană, în timp ce numărul medicilor care susţin că cezariana este o opţiune mai bună este tot mai mare. Fiecare metodă de naștere are avantaje și dezavantaje.

În funcţie de spital, procentul naşterilor prin cezariană oscilează, în România, între 20 şi 80, chiar 90 la sută. Pe de-o parte, fenomenul se explică prin frica femeilor de durerile naşterii şi de eventuala jenă pe care o implică naşterea naturală, la care se adaugă şi dorinţa viitoarelor mame de a alege cum să-şi aducă pe lume bebeluşii, după ce în zecii de ani de comunism această libertate le era interzisă femeilor.

Pe de altă parte, însă, un rol important în alegerea acestei opţiuni îi au medicii obstetricieni, care susţin - în număr tot mai mare - că naşterea prin cezariană implică riscuri mai mici, atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş, în comparaţie cu naşterea naturală.

Cu toate acestea, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cer limitarea cezarienelor la 10 – 15% din totalul naşterilor, intervenţia chirugicală fiind văzută de aceştia strict ca o opţiune în caz de urgenţă sau atunci când problemele medicale ale mamei sau ale fătului impun acest lucru.

Avantaje cezariană

„Naşterea pe cale naturală este fiziologică şi reprezintă şi o împlinire a mamei. Relaţia afectivă este mai bună, fătul este pus imediat pe pieptul mamei. Alăptarea este mai precoce. Mobilizarea este mai bună - în străinătate, mamele se plimbă la şase ore post-partum. Trecerea bebeluşului prin vagin ajuta la expulzarea lichidelor din plămânii lui", enumeră medicul avantajele naşterii pe cale naturală atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş.

În plus, o naştere naturală nu presupune tăieturi în peretele uterin, ceea ce face ca în cazul unor sarcini ulterioare riscurile să fie mai mici decât în cazul unei a doua sau a treia cezariene.

În ceea ce îl priveşte pe bebeluş, medicul spune că, la cezariană, micuţul nu riscă să aibă probleme neurologice sau să-şi rupă oase. Pentru că nu mai parcurge tot traseul prin vagin, bebeluşul nu riscă să ia nici o posibilă infecţie de la mamă şi nu este foarte obosit.

În plus, imediat după naştere, bebeluşul are pielea roz şi craniul nu îi este uşor deformat ca în cazul unei naşteri naturale.

Pentru mamă, o naştere prin cezariană nu presupune manevre şi situaţii jenante/traumatizante psihic pentru femeile mai sensibile.

Poate cel mai important este, însă, că în timpul cezarienei nu se simt durerile travaliului şi nu se suportă durerea epiziotomiei.

Un avantaj deloc de neglijat este reluarea mai precoce a vieţii sexuale, comparativ cu naşterea naturală, când durerile cauzate de epiziotomie ori de rupturile vaginale amână mult momentul reluării contactelor sexuale.

Dezavantaje cezariană

Dacă apar complicaţii, sechelele pe care le lasă o naştere naturală pot fi mult mai serioase decât în cazul operaţiei cezariene. Spre exemplu, cicatricile ce pot apărea în zona vaginală pot compromite definitiv viaţa sexuală a femeii respective.

Principala sursă de riscuri în cezariană este reprezentată de anestezie.

„De la o reacţie meningeală, până la meningită. Cefaleea post-rahi-anestezie, care este într-un procent destul de mare, de 2 - 5 la sută, pot exista reacţii alergice la drogurile din anestezic, pot exista paralizii după rahi-anestezie, poate exista chiar stop cardio-respirator. Pot exista şi riscuri legate de actul operator - lezări ale vezicii urinare, ale organelor abdominale, leziuni parietale şi altele", explică medicul.

Urmează, apoi, riscurile post-operative, cum sunt tromboflebitele, riscuri de infecţii, desfacerea plăgii operatorii, riscul infecţiilor urinare de la sonda de urină care se ţine cam 24-36 de ore. În unele cazuri lactaţia porneşte puţin mai greu, dar aceasta nu este o regulă.

Urmărește clipul de mai sus pentru explicațiile unui medic ginecolog.

Sursă video: Antena Stars.

Ultimele știri