Cât de multă atenție acorzi pernelor tale? O ciupercă ascunsă poate provoca o boală de plămâni incurabilă!

Cât de multă atenție le acorzi pernelor tale? Dacă răspunsul nu este unul favorabil, află că peicolul stă în patul tău zi de zi, seară de seară.

Cât de multă atenție le acorzi pernelor tale? Dacă răspunsul nu este unul favorabil, află că peicolul stă în patul tău zi de zi, seară de seară.

Pe perne se formează o ciupercă microscopică ai cărei spori pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă, aspergiloza pulmonară cronică. Aceştia pătrund în organism prin inhalare şi la început provoacă simptome similare unei răceli banale.

Cu aceeași ciupercă te lupți și în baie sau bucătărie! Din cauză că provine din mucegaiuri, dacă nu este tratată la timp, boala provocată poate deveni letală.

Cuplu dormind

Mucegaiul Aspergillus iubește mediile călduroase și umede! Un studiu din 2015 al Universităţii din Manchester a arătat că ciuperca se formează pe majoritatea pernelor - cel mai probabil se hrănesc cu excrementele acarienilor.

Poate să-şi găsească o gazdă urechile omului sau draperiile din locuinţa lui, potrivit studiului cercetătorilor de la Universitatea Manchester.

Perne

Cel mai adesea mucegaiul poate conduce la reacţii alergice, iar printre simptome se numără respiraţia şuierătoare şi tusea. Persoanele care suferă de astm sunt în special expuse la această afecţiume, una din 40 de persoane sunt prezintă simptome grave. În mod normal, sistemul imunitar al majorităţii oamenilor pot distruge sporii inhalaţi. Persoanele care suferă de exemplu de astm sau au avut o operaţie la nivelul plămânilor sunt mult mai vulnerabile, informează csid.ro.

Statisticile arată că anual, în jur de 700 de oameni sunt afectaţi de Aspergillus, deşi unii experţi sunt de părere că numărul celor afectaţi este de zece ori mai mare.

Ultimele știri