Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la circ

Obișnuiești să bei des câte o bere sau un vin? Ce se întâmplă în organismul tău te va pune pe gânduri

Numeroși români obișnuiesc să bea câte un pahar de alcool pe zi. Totuși, te-ai întrebat ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci asta?

Numeroși români obișnuiesc să bea câte un pahar de alcool pe zi. Totuși, te-ai întrebat ce se întâmplă în corpul tău atunci când faci asta?

Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului și cu o creștere a riscului de degradare a funcțiilor acestuia, informează Reuters citând un studiu desfășurat timp de 30 de ani în Marea Britanie, ale cărui concluzii au fost publicate marți.

Cercetarea care a analizat creierele a 550 de persoane de vârsta a doua a descoperit că persoanele care consumau cele mai mari cantități de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampică — o formă de deteriorare a creierului care afectează memoria și orientarea în spațiu.

Domnilor, farmacia e la voi în frigider! Două halbe de bere: un ”medicament” mai eficient împotriva durerii decât paracetamolul!

Persoanele care obișnuiau să bea, în medie, peste 30 de unități pe săptămână prezentau cel mai mare risc, însă și cei care erau consumatori medii — între 14 și 21 de unități pe săptămână — aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampică în comparație cu subiecții abstinenți, au notat oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și University College London au declarat că aceste rezultate susțin reducerea limitei maxime de consum la 14 unități de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați cât și pentru femei, prevăzută în ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie, însă pun la îndoială limitele recomandate în Statele Unite.

Cât poți să bei ca să rămâi sănătos?

Ghidul guvernamental din Statele Unite sugerează că până la 24,5 unități de alcool pe săptămână reprezintă o limită sigură pentru bărbați, însă recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbările produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unități pe săptămână.

Cum RĂCEŞTI o doză de suc sau de bere în două minute, fără ajutorul frigiderului!

O unitate este definită prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere conține circa două unități de alcool, iar o sticlă cu vin are în jur de nouă unități de alcool.

Studiul a analizat date măsurate în mod repetat în decursul a 30 de ani, între 1985 și 2015, privind consumul săptămânal de alcool și performanțele cognitive în cazul a 550 de bărbați și femei, având o stare bună de sănătate și o vârstă medie de 43 de ani la începutul cercetării.

Smiley News: Cel mai tare agricultor din toate timpurile ”plantează” sticle cu bere!

La finalul analizei a fost efectuată o examinare RMN a creierului fiecărui participant, iar după ajustarea unor factori precum sexul, educația, categoria socială, activitatea fizică și socială, fumatul, riscul de accident vascular cerebral și istoricul medical, oamenii de știință au descoperit că un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de declin cognitiv.

CLĂTITELE CU BERE, un deliciu pe care merită să îl încerci! Sunt pufoase, ușor de făcut și au un gust bestial! REȚETĂ

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a "integrității materiei albe", un factor descris de cercetători drept critic în ceea ce privește funcția cerebrală, arată Agerpres.

Oamenii de știință au notat că în urma unui astfel de studiu observațional nu poate fi trasă o concluzie clară privind cauza și efectul, însă descoperirea poate avea importante implicații în ceea ce privește sănătatea publică în cazul unei mari părți a populației, notează sursa citată.

Recomandari