Dacă obişnuieşti să mănânci brânză cu roşii crezând că este o masă dietetica te înşeli amarnic. Conform medicului nutriționist Mihael Bilic brânza, contrar așteptărilor, îngrașă mai mult ca pâinea
"E vremea roșiilor cu brânză. Ce poate fi mai savuros, delicios și de sezon decât roșiile cu brânză...fără pâine, o să spuneţi, ca să nu ne îngrăşăm:( Problema e că nu pâinea îngraşă (sau nu la fel de tare) precum brânza. Şi când spun brânza mă refer la orice tip de brânzeturi, indiferent de cât sunt de sărate: caș şi telemea proaspătă, telemea veche (maturată), mozzarella, cașcavaluri, brânza de burduf sau frământată", a explicat dr. Mihaela Bilic.
"Deși conține la fel de multe proteine ca şi carnea şi peștele, în brânzeturi avem de trei ori mai multă grăsime. În plus o felie de brânza de 100g o mănânci într-o clipă, la carne e mai mult de mestecat. Apropo de gramaj, porția corectă de brânză e de 70g, adică acele pachete ridicol de mici de la supermarket conțin trei porții!! Unde sunt vremurile în care cumpărai brânza cu calupul? Acum asist la o adevărată conspirație a producătorilor, parcă şi-au propus cu toții să ne învețe ce înseamnă porția corectă! O felie mare cât palma şi groasă de un deget are DOAR 200g şi e prețios pusă într-un pachet individual tras în vid. Deja când găsești pachete de jumătate de kilogram se numește desfrâu:)
E spre binele nostru, credeți-mă! E ușor să mănânci prea multă brânză dacă bucata e mare. Așa, cu pachetul mic, eşti mai atent. Nu de alta, dar brânza nu e prietena siluetei, nu e un aliment de bază, care se mănâncă cu sutele de grame. Brânza e un răsfăț, un condiment, un ingredient al mâncării. Şi da, puteţi mânca fără grijă roșii cu brânză, cu condiția ca roșiile să ocupe 80% din farfuria voastră. Cu alte cuvinte puneți câteva cubulețe de brânză peste un castron de roșii. Şi atenție la ulei, brânza are deja grăsimea inclusă", a adăugat medicul nutriționist.