Artroza este cea mai comună boală articulară și se caracterizează prin distrugerea cartilajului, țesutul alunecos care acoperă capetele oaselor și care ajută la mișcarea articulațiilor din tot corpul, de la coloana vertebrală, degete și genunchi, până la șold, umăr, cot, încheietura mâinii și gleznă.
Evoluția artrozei este imprevizibilă și, în prezent, pentru reducerea manifestărilor ei, există doar tratamente simptomatice, care se recomandă de la caz la caz de către medicul specialist, precum analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau infiltrații cu corticosteroizi. Cu toate acestea, există și alte măsuri esențiale care pot fi luate pentru a limita evoluția bolii. Pe lângă practicarea unei activități sportive moderate, dar regulate, sunt recomandate monitorizarea greutății corporale și adoptarea unei diete alimentare echilibrate.
O dietă corectă este esențială pentru menținerea sănătății cartilajelor articulare şi pentru prevenirea inflamaţiilor la nivelul lor. Există anumite obiceiuri pe care le poți adopta pentru a-ți proteja articulatiile și a sprijini reducerea durerii.
Hidratează-te în permanenţă
Corpul uman este compus din 70% apă. În mod concret, apa permite organelor, de la plămâni la creier, de la piele la muşchi, să funcţioneze. Cel mai important element din articulații este cartilajul. Alcătuit din 75% apă, acesta necesită o hidratare suficientă și regulată, pe tot parcursul zilei. Încearcă să bei minimum 1,5 litri de apă zilnic. Nu aştepta să îţi fie sete, pentru că acesta este un semn că organismul este deja deshidratat.
Cât de importantă este hidratarea pentru articulații
Consumă fructe şi legume
Alege legume crude ca antreu, căci acestea hidratează şi furnizează vitamina C. Cartilajul este format din fibre de colagen, o proteină care necesită vitamina C pentru a fi produsă.
Unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C este pătrunjelul. Cultivă-l în grădină sau într-un ghiveci în bucătărie. La fiecare masă, toacă-l proaspăt şi foloseşte-l în diferite preparate, precum supe, mâncăruri din carne ori pește sau în combinație cu legume crude.
Peștele cu legume, o masă benefică pentru sănătate
Consumă fructe proaspete, pentru acelaşi aport de vitamina C. Cel mai mare conţinut de vitamina C îl au kiwi, citricele şi fructele roșii.
Testează-ți toleranța la lactoză
Laptele este bogat în proteine, vitamine (A, B1, B2) şi diverse minerale, cel mai important dintre acestea fiind calciul, necesar pentru oase şi dinţi puternici. Laptele şi produsele lactate, precum iaurtul şi brânzeturile, sunt principala sursă alimentară de calciu. În lipsa acestora, este greu de atins doza de calciu recomandată zilnic de specialişti.
Totuşi, potrivit unor studii, în cazul unor persoane, consumul de lapte ar provoca anumite tulburări, inclusiv articulare, generând inflamaţie. Este vorba despre persoanele care au intoleranţă la lactoză, respectiv la lapte şi produse lactate. Dacă bănuieşti că suferi de această intoleranţă, vorbeşte cu un specialist, care îţi va oferi toate informaţiile legate de testare. Nu uita că va trebui să suplimentezi calciul din alte surse, pentru a preveni osteoporoza.
Nu găti la temperaturi ridicate
Atunci când alimentele sunt preparate la temperaturi înalte – la grătar, în cuptorul cu microunde ori prăjite în ulei – se produc reacţii Maillard, respectiv interacţiuni chimice care au loc între aminoacizi sau proteine şi glucide. Aceste reacţii chimice sunt responsabile de culoarea brună, de gustul şi aroma multor produse alimentare, precum friptura şi pâinea. Însă în timpul acestor reacţii se formează compuşi toxici pentru celulele organismului, în special pentru cele din articulații.
Renunţă la grăsimile saturate
Renunţă la alimentele bogate în grăsimi saturate (unt, smântână, mezeluri etc.) şi alege-le pe cele bogate în acizi graşi Omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, hering, macrou etc.) și uleiuri din nuci, soia, rapiţă sau germeni de grâu (2-3 linguri pe zi). Acești acizi grași cu proprietăți antiinflamatorii sunt esențiali pentru menținerea echilibrului metabolismului și susțin funcționarea corectă a sistemului imunitar.
Nu consuma carne roşie
Carnea este bogată în aminoacizi necesari pentru fabricarea anticorpilor. Însă carnea, în special cea roşie, favorizează procesele inflamatorii. Alimentele procesate, precum mezelurile, conţin frecvent şi grăsimi saturate şi o cantitate mare de sare. Încearcă să limitezi consumul de carne roşie şi produse procesate şi alege mai degrabă preparatele din pui şi peşte.
Bea limonadă zilnic
Bea o limonadă în fiecare dimineață. Lămâia este bogată în vitamina C, susține funcționarea sistemului digestiv și contribuie la scăderea nivelului acidităţii din organism, care poate fi o sursă de inflamaţii. Amestecă două linguriţe de suc de lămâie proaspăt stors cu 300 de mililitri de apă şi două lingurițe de miere.
Ce este dieta fito-ketogenică Gianluca Mech, noul mod de a slăbi sănătos 6 kilograme în 20 de zile... Protecția proprie este pe primul loc, dar să nu neglijăm sănătatea animalelor!...