Antena Căutare

(P) La ce să te aștepți după extracția molarilor de minte

Molarii de minte sunt ultimii dinți adulți, care ies de obicei între 17 și 21 de ani. Mulți oameni nu au suficient spațiu în maxilar pentru a găzdui molarii de minte, fără ca dinții din zona respectivă să se miște, iar asta poate duce la o serie de probleme.

La ce să te aștepți după extracția molarilor de minte

Dacă ți se întâmplă și ție asta, medicul dentist îți va recomanda probabil o intervenție chirurgicală pentru a-i îndepărta. Îndepărtarea molarilor de minte este foarte frecventă, iar recuperarea poate dura până la o săptămână sau chiar mai mult dacă molarii de minte nu au ieșit încă de sub gingii sau nu sunt vizibili.

Iată la ce să te aștepți după extracție măsea de minte:

Ziua operației

Extracția molarilor de minte este o intervenție chirurgicală ambulatorie, ceea ce înseamnă că te vei opera și vei părăsi clinica în aceeași zi.

Întreabă medicul dentist la ce tip de anestezie să te aștepți (locală sau generală). În cazul anesteziei locale, vei rămâne pe același scaun, iar în cazul celei generale, va dura mai mult să te trezești, așa că vei fi dus într-o cameră de recuperare.

Prima zi de recuperare presupune unele dureri și umflături normale, și niște sânge în cavitatea bucală. Poți folosi o pungă de gheață aplicată în zonă. De asemenea, ți se vor oferi instrucțiuni despre când și cum să iei medicamente, fie analgezice pe bază de rețetă, fie ceva fără prescripție medicală.

Vei fi trimis acasă odată ce te vei simți pregătit. Este o idee foarte bună, dacă nu obligatorie, ca altcineva să te conducă acasă (dacă ești supus anesteziei generale, nu vei putea conduce o perioadă lungă de timp).

Evită alcoolul, cofeina și fumatul. Ar trebui să eviți și folosirea paielor. Acest lucru poate duce la complicații.

Recuperarea pe termen lung

Majoritatea oamenilor se recuperează complet după 3-4 zile, dar dacă dinții tăi au fost loviți sau au intrat într-un unghi ciudat, ar putea dura o săptămână întreagă.

Rana lăsată în urmă după operație nu se va vindeca complet timp de luni de zile, așa că poți dezvolta o infecție la câteva săptămâni după operație. Ai grijă de tine și fii atent la orice semne. Evită în continuare fumatul, scuipatul, folosirea paiului, exercițiile intense.

Complicații care indică o infecție sau leziuni ale nervilor:

 • probleme la înghițire sau la respirație;
 • febră;
 • medicamente care nu sunt eficiente în atenuarea durerii;
 • umflare care se agravează în timp;
 • amorţeală;
 • sânge sau puroi care iese din nas;
 • sângerare care nu se oprește atunci când ții tifon pe ea și aplici presiune.

Alimente pe care să le mănânci și pe care să le eviți

Să te hidratezi și să mănânci bine este important pentru recuperare. Adresează-te medicului tău pentru instrucțiuni specifice despre ce poți mânca în primele zile de recuperare.

Începe cu alimente foarte moi, cum ar fi:

 • brânză de vacă;
 • budincă;
 • supă;
 • piure de cartofi;
 • smoothie-uri.

Când mănânci, evită:

 • alimente extrem de fierbinți care pot arde locul intervenției chirurgicale;
 • nuci sau semințe care s-ar putea bloca în gaura în care erau cândva molarii de minte;
 • să bei cu paiul sau să sorbi prea energic din lingură, ceea ce îți poate disloca cheagul de sânge sau poate distruge cusăturile.

Deși înlocuirea molarului de minte nu este necesară, întrucât acesta nu are un rol important în masticație, există o excepție de la această regulă, dacă pacientul suferă de o atrofie osoasă masivă în zona laterală. Atunci este necesar un implant dentar - precum acest implant dentar Iași - în zona molarului de minte pentru a oferi sprijin viitoarei lucrări protetice.

Cele mai populare nume de copii din Europa. Ce alegeri au făcut părinții pentru micuții lor
Specialiștii au stabilit care sunt cele mai populare nume de copii din Europa. Alegerea numelui...
Horoscopul zilei de 26 martie 2023. Scorpionii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 26 martie 202 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac. Aceștia...
Parteneri
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x