Poziția ta la birou e mai importantă decât crezi! Spune-mi cum stai pe scaun, ca să îți spun de ce te îmbolnăvești

Statul îndelungat pe scaun este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul și poate chiar să ucidă, relevă studii realizate de-a lungul timpului de cercetătorii britanici.

Statul îndelungat pe scaun este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul și poate chiar să ucidă, relevă studii realizate de-a lungul timpului de cercetătorii britanici.

În urma analizelor și a observațiilor, s-a constatat că a sta jos pentru perioade mai lungi de timp nu este ceva natural pentru om. James Levine, endocrinolog la Școala superioară de medicină Mayo, susține chiar că scaunele pot sfârși prin a-i ucide pe cei care stau așezați.

Deși mulți dintre noi avem ani de experiență în statul pe scaun, corpul omenesc a fost proiectat pentru mers, care a fost și practicat de altfel vreme de milenii, însă mult mai puțin în ultima vreme. Potrivit oamenilor de știință, în prezent americanii stau jos mai mult de jumătate din timpul pe care îl petrec treji. Or, din păcate, pozițiile în care se stă de regulă pe scaune ori fotolii exercită asupra corpului anumite forțe cu care acesta nu se poate acomoda, iar oricât de confortabil ar părea, statul jos poate duce la o serie întreagă de probleme, de la circulație proastă la diferite dureri 'asortate'.

Aceasta, pe lângă faptul că, stând jos, organismul arde și mai puține calorii: o persoană care lucrează la birou poate să ardă circa 300 de calorii într-o zi de muncă, în timp ce aceeași persoană, dacă ar avea o activitate care să presupună efort fizic considerabil, ar putea arde 2300 de calorii pe zi.

Mai mult, a sta pe scaunul de la birou ore în șir poate crește șansele de promovare, dar și pe cele de a face diabet sau boli cardiovasculare și chiar de deces prematur.

Problemele pot fi prevenite și prin gesturi mai simple, de exemplu pur și simplu crescând numărul de pași făcuți în fiecare zi. Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Diabetes Care a indicat că metabolismul glucozei poate fi îmbunătățit cu o plimbare de două minute la fiecare 20 de minute de stat jos.

Ultimele știri