Antena Căutare

Prunele se lupta cu anemia

Prunele sunt surse de fier: 2 mg la 100 g. Motiv pentru care profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca prunele ne ajuta sa prevenim anemia feripriva (lipsa de fier din organism).

In compozitia prunelor se mai gaseste si potasiu. Astfel, aceste fructe atenueaza oscilatiile tensiunii arteriale, fiind indicate cu precadere hipertensivilor.

De asemenea, datorita vitaminei C din compozitie, prunele sporesc capacitatea organismului de absorbtie a fierului din alte alimente.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi precizeaza ca o pruna asigura 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Consumul frecvent al acestor fructe ajuta la intarirea sistemului nervos, inlaturarea oboselii si la stimularea digestiei. In acest caz, se recomanda ca prunele sa fie consumate ca atare inainte de micul dejun.

Specialistul nostru recomanda prunele in cura de trei zile pe saptamana, in cazurile de ateroscleroza, obezitate, hipertensiune si reumatism. Prunele mai sunt recomandate in surmenaj, constipatie, intoxicatii alimentare, colici biliare si hemoroizi.

ALTE BENEFICII:
● puternic efect antioxidant, fenolii sunt eficienti in neutralizarea radicalilor de oxigen care maresc nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange;
● protectie impotriva degenerarii maculare prin continutul de vitamine A, C si E;
● agentii anticancerigeni din prune ajuta la prevenirea cresterii celulelor canceroase si a tumorilor.

VARIETATI
Exista peste 2.000 de varietati de prune. Forma, dimensiunea, culorile, gustul variaza in functie de soi. Coaja prunelor poate fi rosie, violet, bleumarin, verde, aurie, iar miezul - verde, roz, galben, portocaliu. In Europa, prunele au fost descoperite in urma cu 2.000 de ani, fiind originare din zonele invecinate cu Marea Caspica. Inca din timpul Romei Antice erau cunoscute peste 300 de soiuri de prune.

SFATURI
Nu cumparati prune care sunt tari, lovite, taiate sau cu pete. Daca doriti sa consumati fructe dupa ce le-ati tinut la frigider, este bine sa le lasati 15-20 de minute la temperatura camerei, pentru a fi cat mai zemoase si mai dulci.

CONTRAINDICATII
Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, atrage atentia persoanelor cu afectiuni renale sau la nivelul fierii sa manance prune cu moderatie, iar diabeticii trebuie sa renunte complet la aceste fructe.

ALUNGA STRESUL
Datorita continutului de zaharuri, prunele au proprietati energizante. De asemenea, prunele sunt capabile sa alunge oboseala sau senzatia de stres.

PENTRU TRANZIT
In prune se gaseste sorbitol, un alcool derivat din glucoza si fructoza, care provoaca golirea imediata a vezicii biliare. De asemenea, accelereaza tranzitul intestinal.

Citeste jurnalul.ro

Boli cauzate de cosmetice... Dieta contra fumatului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x