Antena Căutare

Prunele uscate cresc imunitatea

Prunele depasesc continutul de antioxidanti al fructelor de padure, despre care se credea pana acum ca sunt cele mai bogate in vitamine si minerale. Iarna, putem consuma prune uscate, care pastreaza proprietatile celor crude.

Potrivit ultimelor cercetari, o singura pruna contine aceeasi cantitate de vitamine si minerale ca un pumn de afine, fructe considerate pana acum ca fiind cele mai bogate in antioxidanti.

Fierul, calciul, potasiul, seleniu, vitaminele A, B si C continute de prune protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare, neurodegenerative, cancerului.

Aceste fructe cresc imunitatea si ar putea preveni aparitia a numeroase maladii, sunt de parere nutritionistii. Ele sunt recomandate in mod deosebit varstnicilor, fiindca organismul lor isi pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi.

"Afinele au de acum o concurenta serioasa. Oamenii mananca de obicei doar cateva afine, din cand in cand, in cerealele de la micul dejun sau in salate de fructe.

Prunele sunt, in schimb, mai accesibile", crede dr Luis Cisneros, unul dintre autorii studiului efectuat de centrul de cercetare american AgriLife, din Texas.

Specialistul recomanda consumul a doua-trei prune pe zi pentru a creste imunitatea organismului. Nu le decojiti, fiindca in coaja este concentrata cea mai mare cantitate de antioxidanti!

BENEFICII
Cum prunele crude se gasesc mai greu in acest sezon si sunt foarte scumpe, putem opta pentru cele uscate. Prin uscare, se pierd foarte putine vitamine si minerale, asa incat proprietatile antioxidante se pastreaza in aceeasi masura. Prunele uscate se pot rehidrata punandu-le in apa.

Ele au si alte beneficii: sunt laxative si diuretice, regleaza digestia prin continutul bogat in fibre. Nu sunt recomandate prunele uscate si afumate, pentru ca fumul generat de lemn contine substante cancerigene.

ATENTIE LA ZAHARURI!
Prunele crude au o concentratie mai mare de glucide fata de alte fructe. De aceea, bolnavii cu diabet zaharat ar trebui sa le evite sau sa le consume intr-o cantitate foarte mica. Din cauza acestor glucide, si continutul caloric este mai ridicat decat al altor fructe: 80 calorii/100 grame.

Persoanele care tin cura de slabire ar trebui sa limiteze consumul de prune sau sa excluda din dieta celelalte surse de glucide. Prunele uscate au o concentratie mult mai mare de zaharuri decat cele crude.

100 grame de prune uscate contin peste 300 de calorii, asa incat trebuie sa le consumati cu moderatie pentru a preveni cresterea ponderala, iar daca suferiti de diabet zaharat ar trebui sa le evitati.

Citeste jurnalul.ro

Dieta cu mere. Slăbești opt kilograme în trei luni... Fulgii de ovaz protejeaza ochii si regleaza circulatia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x