Doua retete malteze
Pentru a afla cum pot fi folosite roscovele in alimentatie, am apelat la unul dintre bucatarii celebri in Malta, Joseph Bugeja (Suncrest, Qawra), specializat in gastronomia traditionala a arhipelagului din meniul careia nu lipsesc aceste pastai hranitoare.
In Malta se prepara traditional "gulepp tal-harrub", siropul de roscove, ideal pentru tratarea diferitelor afectiuni respiratorii. Pentru a-l obtine, ai nevoie de un kilogram de pastai de roscove, spalate bine si apoi uscate. Se asaza intr-un vas larg, pe un singur strat, si se da la cuptor pentru 5-10 minute. Se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca si se rup in bucati mici, apoi se pun intr-un vas cu 2 litri de apa, sa se inmoaie, toata noaptea.
Dimineata, pastaile de roscove se fierb cinci minute in apa in care au stat peste noapte, apoi apa se schimba si se lasa la fiert 30 de minute. Se pot adauga in apa cuisoare, bete de scortisoara si coaja rasa de lamâie. Se strecoara apa in alt vas, storcând pastaile de roscove, ca sa isi lase toata esenta. Se pune in acest lichid un kilogram de zahar si se lasa vasul la foc mic pana se dizolva complet, dupa care se creste flacara si se fierbe 30 de minute. Daca este prea subtire, se mai lasa pe foc, pana scade suficient, apoi se toarna in sticle care se sigileaza. Se poate adauga in siropul astfel obtinut si alcool (50-100 ml).
Citeste restul articolului pe jurnalul.ro!
Foto: wikipedia.org