Live acum
Prime Time 20:00iUmor extraViral

Și-a riscat viața consumând alimente expirate timp de luni întregi. ,,Am mâncat smântână expirată de cel puţin 10 săptămâni”. Ce a descoperit în final este de-a dreptul uluitor!

În cadrul unui experiment un bărbat a mâncat timp îndelungat alimente expirate de luni sau chiar ani pentru a verifica adevărul din spatele datelor de expirare înscrise pe ambalaje.

pexels.com

pexels.com

Totul a făcut parte dintr-un experiment pentru a testa limitele alimentelor și pentru a demonta mitul ,,datelor de expirare!”

„Cred că am mâncat smântână care era expirată de cel puţin 10 săptămâni”, spune Scott Nash, directorul şi fondatorul companiei Mom’s Organic Market.

„Câteodată mai mâncam şi carne expirată de o lună. Nu mirosea urât. O spălam şi era numai bună”, continuă Nash.

Se pare că datele scrise pe etichetele produselor alimentare nu sunt legate de regulile de siguranţă alimentară. În majoritatea cazurilor, datele de expirare nu indică momentul în care produsul devine periculos pentru consum. Mai degrabă, datele înscrise pe ambalaj reprezintă părerea producătorului cu privire la momentul în care produsul devine neatrăgător şi nu mai are acelaşi gust ca la început.

Totuşi, unele alimente, precum mezelurile, laptele şi brânza, dar şi alimentele preparate, precum salata de cartofi rece, ar trebui aruncate după ce data înscrisă pe ambalaj a trecut, din motive de siguranţă alimentară.

Autorităţile au redus etichetele la doi termeni simpli: „Cel mai bun de consumat până la” şi „Consumă până la”. Eticheta „Cel mai bun de consumat până la” descrie calitatea produsului, explicând că produsul ar putea să nu mai aibă acelaşi gust după o anumită dată, în timp ce eticheta „Consumă până la” este destinată produselor care se pot risipi uşor şi trebuie eliminate până la data înscrisă pe ambalaj.

Cu toate acestea, directorul Mom's Scott Nash argumentează că ar trebui folosit un limbaj mai clar pe etichetele produselor alimentare.

„Este nemaipomenit faptul că autorităţile încearcă să descrie mult mai clar condiţiile de expirare ale produselor. Este o alternativă mult mai bună decât ceea ce avem deja”, spune Nash. „Dar, eu sunt de părere că unele alimente nu ar trebui etichetate cu date de expirare absolut deloc”, adaugă acesta.

Un studiu al Universităţii de la Harvard arată că 84% din consumatori aruncă cel puţin ocazional alimentele pentru că se apropie data de expirare sau pentru că tocmai a trecut, iar peste 37% spun că fac acest lucru de obicei sau întotdeauna. Produsele alimenatare aruncate în gropile de gunoi generează dioxid de carbon şi gaz metan, un gaz de seră de până la 36 de ori mai eficient în stocarea căldurii în atmosferă decât dioxidul de carbon.

În plus, prin aruncarea alimentelor nu se risipesc doar banii, ci şi toate resursele care au contribut la creşterea, împachetarea şi transportarea acelor alimente.

Administraţia Alimentelor şi Drogurilor, cercetătorii şi industria alimentară sunt de acord că o soluţie pentru problemele risipei alimentare este simplă, anume etichete mult mai clare referitoare la data de expirare.