Semințele de cânepă, zdrobite și purtând, în popor, numele de „julfă” erau folosite în trecut în alimentația omului simplu asemeni… nucilor măcinate, macului sau altor semințe care se pun în umpluturile unor copturi.
Cu timpul, „julfa” de cânepă a fost înlocuită cu „julfa” de smințe de floarea-soarelui. Asta și din pricina schimbării ponderii cânepii în culturile agricole.
Îndepărtată din culturile uzuale ale țăranului român de câteva decenii, deja – și adeseori alungată din pricina faimei unei „surori rele”, a unei varietăți de canabis mult-folosită de fabricanții de droguri -, cânepa comună ar trebui să fie luată mai mult în seamă, datorită beneficiilor pe care le poate aduce omului. Și nu ne referim aici doar la fibra de cânepă folosită în industria textilă.
Semințele de cânepă ar trebui să facă parte din meniul zilnic al oricărei persoane care vrea să aibă un stil de viață sănătos – spun nutriționiștii americani. Aceste semințe conțin aminoacizi esențiali și acizi grași omega 3, importanți pentru menținerea sănătății. Astăzi, pot fi găsite diferite produse obținute din acestea, cum ar fi proteinele din cânepă, laptele de cânepă, semințe crude sau prăjite.