Sănătate orală este foarte importantă, de aceea medicii specialiști recomandă îngrijirea permanentă a dinților. Medicii atrag atenția asupra faptului că majoritatea problemelor dentare sunt cauzate de alimentație.
Iată alimentele şi băuturile care afectează dantura:
Sucul de sfeclă roşie
Sfecla roşie este tot mai populară în rândul tinerilor, doar că aceasta colorează dinţii sub orice formă ar fi consumată: murată, fiartă sau sub formă de suc.
Fructele de pădure
Deşi sunt o sursă bogată de vitamine, fructele de pădure nu sunt tocmai prietenoase cu dinţii.
“Deşi delicioase, aceste alimente vor colora dinţii indiferent dacă sunt consumate întregi, sub formă de suc, jeleu sau gem. Este recomandat să nu le lăsăm să stea în gură prea mult timp şi să bem apă după consumul lor, pentru a combate efectul de colorare a dinţilor. Consumul unui pahar de lapte sau a unei porţii de brânză tare poate ajuta, ambele neutralizând acidul şi întărind dinţii”, spune specialistul otodont Mihaela Dan.
Trumenic, curry
Iată un condiment care şi-a găsit glorios locul în bucătăria românilor în utlimii ani.
“Din cauza riscului ridicat de colorare a danturii este recomandată limitarea acestor condimente în alimentaţie sau, atunci când efectele lor benefice pentru sănătate atârnă mai mult în balanţă, să combinam consumul lor cu fructe şi legume proaspete, care curăţă dinţii: merele, morcovii, conopida, ţelina etc.”, recomandă specialistul ortodont
Bomboanele şi acadelele cu coloranţi
Mulţi dintre aceşti coloranţi, deşi sunt aprobaţi pentru consumul alimentar, sunt dăunători nu numai dinţilor, ci şi întregului organism.
“În plus, zahărul adăugat duce şi la apariţia cariilor, prin contactul prelungit cu dinţii. Dacă o bomboană de ciocolată este consumată în câteva secunde, o acadea este chiar mai dăunătoare deoarece are contact vreme mult mai îndelungată cu dinţii, topindu-se foarte lent”, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan.
Cafeaua
Mai există cineva care să nu consume cafea? Această licoare magică este frecvent consumată nu doar de adulţi, ci şi de adolescenţi. Din păcate însă, cafeaua pătează dinţii chiar şi atunci când este consumată cu lapte.
“Cafeaua conţine tanini (polifenoli acizi), care duc la colorarea dinţilor şi, în plus, pentru că este acidă, modifică echilibrul pH-ului gurii, amplificând efectul dăunător al oricăror alte alimente acide consumate ulterior”, spune doamna doctor Mihaela Dan.
Ceaiurile
Ceaiurile conţin o cantitate mare de antioxidanţi, dar şi ele la rândul lor fac parte din lista neagră a alimentelor care afectează dinţii. În speranţa că vor preveni colorarea dinţilor, multe persoane vor trece de la cafea la ceai, însă şi ceaiul conţine tanini care vor păta dinţii, în funcţie de varietatea preferată; cu cât este mai închis la culoare ceaiul, cu atât este mai probabil să păteze dinţii.
“Ceaiul este o băutură sănătoasă, dar este posibil să nu fie cea mai bună alegere dacă ne dorim să ne menţinem dinţii albi şi sănătoşi. Ceaiul de fructe, verde, negru sau din ierburi – toate pot colora dinţii şi eroda smalţul dentar în cazul unui consum constant, îndelungat”, atenţionează specialistul ortodont.
Sucul de roşii
Roşiile sunt uşor acide, iar acest acid scoate cantităţi mici de calciu din smalţ, lăsând microporozităţi în care se depun mult mai uşor substanţele colorante.
Vinul
Vinul conţine tanini şi determină scăderea pH-ului oral. Uşoara demineralizare a dinţilor produsă de acizi şi scăderea fluxului salivar pe care o determină (saliva având rolul de a spăla dinţii) va favoriza depunerea mai rapidă a substanţelor colorante.
Băuturile acidulate cu coloranţi
Cantitatea mare de acizi din toate aceste băuturi produce demineralizarea dinţilor, favorizând depunerea coloranţilor şi scăzând rezistenţa smalţului dentar la carii.
Specialiștii recomandă consumul frecvent de mere, deoarece un măr mâncat pe zi este echivalentul unui periaj dentar!
Dieta în timpul verii. Sfaturi despre o alimentație sigură care te scapă de kilogramele în plus... Surplusul de fier din sânge te distruge!...