Știai? De ce ți se încrețesc degetele dacă stai prea mult în apă

Ți s-a întâmplat vreodată să stai prea mult în cadă și, după, ai observat că pielea de pe degete ți s-a încrețit? Motivul pentru care are loc acest proces nu e atât de simplu pe cât ne-am imagina.

Mulți cred că degetele ni se încrețesc dacă stăm prea mult timp în cadă pentru că trece apa prin straturile superioare ale pielii și le umflă, o teorie complet falsă, potrivit Nature. Mai mult, efectul nu are loc atunci când există leziuni ale nervilor în zona degetelor, ceea ce indică faptul că e o reacție necontrolată a corpului.

Se pare că ni se încrețesc degetele pentru că, astfel, avem o prindere mai mare când ni se udă pielea. Micile încrețituri au rolul unor canale sau șanțuri prin care apa se poate scurge rapid, rezultat al evoluției.

Încrețiturile pielii cu care ne-am obișnuit sunt cauzate, de fapt, de contractarea vaselor de sânge de sub piele, pentru a permite scurgerea rapidă a apei de la suprafața pielii, pentru a ne oferi o prindere mai bună.

Experții cred că degetele care se încrețesc la contactul cu apa i-au ajutat să adune mâncare din vegetație umedă sau râuri, pe când degetele de la picioare încrețite i-ar fi putut ajuta la mersul în ploaie.

Parteneri
Dieta mediteraneană: principii, alimente permise și riscuri
Dieta mediteraneană este un regim alimentar bogat în ingrediente precum fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Specialiștii în nutriție o recomandă drept o dietă delicioasă și hrănitoare. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Catine.ro
Ultimele știri