Studiu: Genele determina daca ne imbolnavim sau nu de gripa

Potrivit unui studiu publicat recent in revista americana PLoSGenetics, explicatia pentru care unele persoane fac si altele nu fac gripa sezoniera trebuie cautata in gene. Studiul, efectuat de un grup de cercetatori din Statele Unite si din Franta, a avut ca scop sa lamurirea misterului pentru care in fata virusurilor gripale nu suntem toti egali. Si toti am vazut in jurul nostru ca sunt persoane care, imediat cum se raceste vremea, sunt afectate de virusurile gripale circulante, in schimb altele, ce freventeaza acelasi mediu cu primele, fara a lua masuri speciale de protectie, par ocolite de gripa sezoniera.

Pentru a elucida acest mister, cercetatorii americani si francezi au realizat un studiu in care au inclus 17 voluntari. Celor care din start vor sa respinga acest studiu pe motiv ca nu este relevant numarul voluntarilor le recomandam sa ia in calcul faptul ca este foarte dificil de gasit persoane care sa accepte sa li se inoculeze virusul gripal. Asa ca acest studiu este doar aparent restrans. Celor 17 voluntari li s-a inoculat o sursa a gripei sezoniere H3/N2.

Bilantul este paradoxal: 9 persoane au facut gripa in timp ce 8 nu au manifestat nici un simptom. Pentru a intelege corect aceste diferente in privinta reactiilor imunitare, 16 esantioane au fost prelevate de la fiecare pacient timp de 132 de ore, cat a durat testul.

Dupa analiza acestor esantioane, cercetatorii au pus la punct o schita amanuntita a raspunsului imunitar al pacientilor infectati, precizeaza Nicolas Dobingeon, co-autor al studiului. Studiul demonstreaza ca genele sunt la originea reactiei sau lipsei de reactie a sistemului imunitar atunci cand venim in contact cu virusul gripal, ceea ce explica de ce doamna X nu este niciodata gripata si doamna Z este victima sigura a virusurilor gripei sezoniere.

Aceasta descoperire este extrem de importanta, deoarece ea ar putea reprezenta un punct bun de plecare pentru noi terapii care sa contribuie la prevenirea gripei.

Astfel, genele ar putea intra in actiune inainte ca simptomele acute ale gripei sa se manifeste. Vaccinul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Food and Drug Administration si Centers for Disease Control and Prevention pentru sezonul rece 2011-2012 contine urmatoarele tulpini virale:  A/California/7/2009 (H1N1); A/Perth /16/2009 (H3N2); B/Brisbane/60/2008. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual, in intreaga lume, intre 3 si 5 milioane de oameni sufera de cazuri grave de gripa sezoniera, iar de la 250 la 500 de mii de persoane isi pierd viata din cauza acestei infectii respiratorii.

Citeste si Jurnalul
Foto: nurturedecatur.org

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri