Deci, daca dimineata mananci paine cu unt si marmelada
Intoleranta versus alergie
E important de stiut ca intoleranta si alergia sunt doua lucruri diferite: alergiile alimentare sunt mai rare si pot avea efecte mai grave (chiar si deces). De exemplu, persoanele care sunt alergice la alune sau la fructe de mare pot ajunge chiar la insuficienta respiratorie in mai putin de o ora, intrand in soc anafilactic.
Intoleranta este o reactie ce apare la nivelul organismului, in fata unor compusi care nu au putut fi digerati. Poate fi cauza unui numar mare de boli: de la obezitate, boli reumatismale si astm, pana la tulburari ale somnului, faringite, oboseala cronica, psoriazis.
In plus, ea poate fi activata de stres: sa zicem ca toata viata ai mancat lapte sau branza la micul dejun si te-ai simtit perfect, dar de ceva timp (poate de cand ti-ai pierdut jobul sau te-ai mutat in alt oras) te simti obosit si balonat. Se poate ca stresul sa fi activat o intoleranta alimentara (la lactoza, de exemplu), care a ramas latenta 20 de ani.
De aceea, e important sa afli care sunt ingredientele pe care e bine sa le eviti si care sunt cele care trebuie excluse complet din alimentatie. York Testul, care se poate face acum si in Romania (www.yorktest.ro) testeaza o paleta de 113 alimente.
Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!
Foto: gurusfeet.com